29/7/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου,  καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερ. Να επιβεβαιώσουμε ότι η χθεσινή συνάντηση είναι η απαρχή ανταλλαγής επισκέψεων και συναντήσεων στους επόμενους 2-3 μήνες, με πρώτη την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ;

Σίγουρα, ως αποτέλεσμα της χθεσινής πάρα πολύς καλής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, θα πρέπει να αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα επισκέψεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα έχουν αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στο Ισραήλ στις 2 Αυγούστου, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ακριβώς έτσι ώστε να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίηση, πλέον, τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ανώτατο υψηλό επίπεδο.

Ερ. Σχετικά με δημοσιεύματα για μια προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει μια νέα συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Νετανιάχου;

Το θέμα της τριμερούς συνεργασίας και πραγματοποίησης συνάντησης με την Ελλάδα συζητήθηκε χθες, σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητά του για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε πάντοτε πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και, ενδεχομένως, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα βρίσκονται και οι τρεις Υπουργοί, να προσφέρεται αυτή η ευκαιρία. Αυτό είχε γίνει πέρυσι για παράδειγμα, όπου έγινε τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και λειτούργησε ως προπαρασκευαστική της συνάντησης των Αρχηγών Κρατών.

Ερ. Να παραμείνουμε στα του Ισραήλ. Διαβάζοντας τον ισραηλινό Τύπου από το διαδίκτυο, διερωτόμαστε τι υπάρχει για να συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, από τη στιγμή που στο Ισραήλ είναι ασαφές, ακόμη, το καθεστώς στο Λεβιάθαν. Δηλαδή, υπάρχει αυτή η σύγκρουση για τα μονοπώλια κλπ. Τι μπορεί να προσφέρει το Ισραήλ, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί στο ίδιο το Ισραήλ –και πιθανότατα όχι με ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης- το τι θα γίνει στο συγκεκριμένο κοίτασμα.

Πέρα από τα δύο θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και στα Ιεροσόλυμα και χθες, υπήρξε συνέχεια της συζήτησης για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, καθώς επίσης και κάποιες μελέτες από πλευράς ΕΕ –μελέτες που επιχορηγούνται από την ΕΕ και αφορούν και τις δύο χώρες. Χθες, συζητήθηκαν πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, αλλά και προεκτάσεις του τομέα της ενέργειας. Δεν είναι μόνο το θέμα της αξιοποίησης και της εκμετάλλευσης. Υπάρχουν προεκτάσεις στον τομέα αυτό. Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι, αυτή τη στιγμή, οι δύο χώρες που έχουν την τύχη να έχουν τέτοιου είδους αποθέματα.

Άρα, υπήρξαν συζητήσεις σε αρκετά θέματα του τομέα της ενέργειας, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα ήταν ορθό εκ μέρους μου να μιλήσω δημόσια για κάποια από αυτά, αλλά η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας τον Σεπτέμβριο στο Ισραήλ, είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Να υλοποιηθούν, δηλαδή, τα όσα έχουν αποφασιστεί χθες σε πολιτικό επίπεδο. Και θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρξουν πολύ σημαντικές συγκεκριμένες εξελίξεις που θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες, αλλά και γενικότερα την περιοχή.

Ερ. Είναι ανασταλτικός παράγοντας, στο να πέσουν οι υπογραφές, αυτό το «θολό» καθεστώς που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ; Σε σχέση με το ποια εταιρεία ή με ποιον τρόπο θα γίνει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος;

Είναι ένα εσωτερικό θέμα που αφορά το Ισραήλ και που σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει και δεν δημιουργεί προσκόμματα στον σχεδιασμό που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα των διεργασιών μας με την ισραηλινή πλευρά.  

Ερ. Σχετικά με το Κυπριακό και σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, κατά τις επαφές του με πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Άιντα βολιδοσκοπεί για το τι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, στο θέμα του δικαιώματος της περιουσίας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το θέμα των εποίκων –πόσοι και αν και με τρόπο θα αποχωρήσουν. Είναι αλληλένδετα τα δύο;

Όχι, δεν είναι αλληλένδετα. Αντιλαμβάνεστε ότι ανάλογα και με τις περιοχές που θα επιστραφούν, η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου κεφαλαίου ενισχύεται ή αποδυναμώνεται. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι όσες περισσότερες περιοχές επιστραφούν, τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόβλημα που αφορά στο περιουσιακό.

Ερ. Θα καταλήξουν κάπου οι διαπραγματευτές στη διάρκεια των συναντήσεών τους, για να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, τον Σεπτέμβριο;

Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέχρι και τις 7 Αυγούστου. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση όσον αφορά στον καθορισμό κριτηρίων και σίγουρα το αποτέλεσμα της εργασίας τους θα τεθεί ενώπιον των ηγετών που, επαναλαμβάνω, όπως γίνεται με όλα τα θέματα, έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα είτε να συμφωνήσουν, είτε να δώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές προς του διαπραγματευτές για να συνεχίσουν τη συζήτησή τους στο θέμα.

Ερ. Υπάρχει επίσης η πληροφορία σήμερα ότι αυτό που θα ήθελε ο κ. Άιντα είναι μια πενταμερής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της παρουσίας όλων για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο δεν τίθεται θέμα να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά και ούτε έχει τεθεί. Η δική μας θέση είναι ότι τα θέματα που αφορούν στις εγγυήσεις, θα πρέπει να συζητηθούν στο δικό μας επίπεδο, στην πρώτη φάση. Να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έχουμε ξεκάθαρη θέση στο θέμα των εγγυήσεων, αλλά δεν τίθεται θέμα συνάντησης τη Νέα Υόρκη.

Ερ. Σχετικά με δημοσίευμα τουρκική εφημερίδας αναφορικά με δηλώσεις σας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε 40 σημεία μεταξύ των δύο ηγετών;

Είναι παρερμηνεία της δικής μου παρουσίας σε εκδήλωση του Κινήματος των Οικολόγων, όταν μίλησα για περίπου 40 έγγραφα που αφορούν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τα οποία υπάρχουν ενώπιον των δύο ηγετών αυτή τη στιγμή. Στα συγκεκριμένα έγγραφα, υπάρχουν μαύρα γράμματα, όπου υπάρχει σύγκλιση και μπλε και κόκκινα γράμματα, όπου υπάρχει διαφωνία, ανάλογα με τις θέσεις των δύο πλευρών. Άρα, δεν τίθεται θέμα 40 σημείων. Είναι θέμα που αφορά τα έγγραφα που βρίσκονται ενώπιον των ηγετών αυτή τη στιγμή.

Θα ήθελα, τέλος, να διευκρινίσω σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου για τις «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε σε συγκεκριμένο Τούρκο δημοσιογράφο, ρωτήθηκε για το θέμα του ονόματος όπως αυτό είχε σχολιαστεί από τον κ. Ακιντζί. Απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ότι είναι νωρίς να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα και, χαριτολογώντας, είπε ότι μπορούν να ονομαστούν «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου» όπως «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» και να υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις. Αστειευόμενος πάντα και χωρίς να αναφερθεί ότι αυτό είναι το όνομα που έχει στο μυαλό ή στην καρδιά του.

______________