22/5/15

Η κα Στελλα Κυριακίδου επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη ΚΣΣΕ

Η κα Στελλα Κυριακίδου επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας
  στη ΚΣΣΕ


Κατά την διάρκεια των σημερινών εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιούνται στο Σαράγιεβο, η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ, βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβαςή της, αναφέρθηκε στις μαζικές καταστροφές που έγιναν στη πολιτιστική κληρονομιά χωρών, σε περιόδους κρίσεων ή και μεταπολεμικές περιόδους, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που συνιστούν επίθεση κατά του παγκόσμιου πολιτισμού. Η παρέμβαση της κας Κυριακίδου έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης Ψηφίσματος και Σύστασης, σχετικής έκθεσης.

Η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας τόνισε ότι το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να παραμένει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, αν και πολλές φορές, επεσήμανε, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη και αναφέρθηκε σε σχετικά παραδείγματα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η χώρα μου, η Κύπρος, συνέχισε, με την 10 000 χρόνων ιστορία και πολιτισμό της, δυστυχώς, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, που αναφέρονται εξάλλου και στην έκθεση που έχουμε σήμερα ενώπιον μας. Προερχόμενη, λοιπόν, από μία πολυπολιτισμική χώρα όπως είναι η Κύπρος, συνέχισε η κα Κυριακίδου, ήμουν πάντοτε ιδιαίτερα περήφανη για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μου. Μίας χώρας που αποκαλείται, σταυροδρόμι πολιτισμών. Επειδή, λοιπόν, πιστεύω ακράδαντα, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής, ότι η πολιτιστική και η θρησκευτική κληρονομιά κάθε χώρας, είναι το βασικό συστατικό που προσδιορίζει την πολιτιστική ταυτότητα των ανθρώπων της, πραγματικά θλίβομαι να βλέπω εδώ και δεκαετίες την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μου να καταστρέφεται ή να βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής καταστροφής, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο. Αυτό είναι ένα θλιβερό και καταδικαστέο γεγονός, συνέχισε, το οποίο κάθε άλλο αναφέρω για πολιτικούς λόγους, αφού είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Παράλληλα όμως, πρόσθεσε η κα Κυριακίδου, θέλω να τονίσω ότι παρόλο που η χώρα μου συνεχίζει να είναι διαιρεμένη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένωσε σε πολλές περιπτώσεις τους Κύπριους: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, οι οποίοι απαιτούν τον σεβασμό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της κοινής τους πατρίδας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι  η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, αφορά όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στην ολότητά της και εξέφρασε την ελπίδα πως το σχετικό Ψήφισμα και Σύσταση της ΚΣΣΕ, θα βοηθήσει στο να προστατευθεί αποτελεσματικά η πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια.    

Το ψήφισμα της έκθεσης, που υιοθετήθηκε από τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση της επιδιόρθωσης και αναστύλωσης πολιτιστικών μνημείων με την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισθέντων στις συγκεκριμένες περιοχές και την προστασία της ταυτότητας τέτοιων πολιτιστικών χώρων. Καλεί, επίσης, τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων εθνών, εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης και περαιτέρω ενδυνάμωσης των προνοιών σχετικών Συμβάσεων, όπως είναι αυτή της Χάγης αλλά και της Γενεύης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση τόσο των μηχανισμών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε περιόδους πολέμου, όσο και των κυρώσεων εναντίον χωρών που προβαίνουν σε σκόπιμη ή και αχρείαστη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων.

Η Σύσταση, εξάλλου, της έκθεσης, εισηγείται, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως, στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας και διαφορετικότητας, σε περιόδους κρίσεων ή μεταπολεμικές περιόδους,   καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά στην προστασία και αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων, που είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή Σώματα.