12/5/15

Υπουργός Ενέργειας: Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά καυσίμων

Υπουργός Ενέργειας: Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού
στην κυπριακή αγορά καυσίμων


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Υιοθέτησης των Μέτρων για τις τιμές των καυσίμων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων καταναλωτών, της Νομικής Υπηρεσίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, καθώς και λειτουργοί της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Ουσιαστικά ως Υπουργείο έχουμε χωρίσει τα μέτρα σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αγγίζει τη διαφάνεια. Θέλουμε να είναι, δηλαδή, οι τιμές και η αγορά των καυσίμων διαφανείς για τους καταναλωτές.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών του καυσίμου, που αφορά, κατά κύριο λόγο, τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, με τις οποίες θέλουμε να συμμορφωθούμε.

Τέλος, ο τρίτος άξονας που αγγίξαμε είναι η βελτίωση του ανταγωνισμού τόσο στη χονδρική αγορά όσο και στη λιανική.

Ανταλλάξαμε σήμερα απόψεις και ενημέρωσα πως για τον πρώτο άξονα έχουμε ήδη εφαρμόσει δύο από τα μέτρα. Το πρώτο είναι η δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα μας της Εβδομαδιαίας Επισκόπησης των Τιμών των Καυσίμων όπως δημοσιεύεται από την ΕΕ, δίνοντας βέβαια περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο. Το δεύτερο μέτρο αφορά την παροχή ζωντανών, έγκυρων και έγκαιρων, τιμών των καυσίμων στα πρατήρια. Προς τούτο υπέγραψα ένα Διάταγμα χθες, με το οποίο θα δώσω περίπου έναν μήνα περιθώριο στα πρατήρια να υλοποιήσουν τις πρόνοιες του Διατάγματος.

Και για τον δεύτερο άξονα, αυτόν του αποτελεσματικού ελέγχου, έκλεισαν χθες οι προσφορές που είχαμε προκηρύξει για να προσλάβουμε εξωτερικούς συμβούλους να μας βοηθήσουν για να ασκούμε πιο αποτελεσματικό έλεγχο και, ουσιαστικά, να συμμορφωθούμε και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα για βελτίωση του ανταγωνισμού, είμαστε στα τελικά στάδια ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση της λιανικής αγοράς των καυσίμων στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, με τη συμπερίληψη και χαμηλού κόστους πρατηρίων, αλλά, ενδεχομένως, και με αυτοεξυπηρετούμενα πρατήρια».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι θα λαμβάνονται ζωντανά οι τιμές στα πρατήρια, όσες φορές και τη στιγμή που αλλάζουν, ενώ θα είναι διαθέσιμες στο κοινό τόσο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου όσο και μέσω εφαρμογών έξυπνων τηλεφώνων. Οι εφαρμογές αυτές, πρόσθεσε, θα μπορούν να παρέχουν στον καταναλωτή υπηρεσίες όπως την εξεύρεση του φθηνότερου πρατηρίου στην περιοχή που βρίσκεται, για το καύσιμο που τον ενδιαφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε και τη διαφάνεια και, το κυριότερο, ενισχύουμε και τα εργαλεία στα χέρια των καταναλωτών για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους.

Να πω όμως, ακόμα μια φορά, ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν σταματάμε εκεί. Πρέπει να βελτιωθεί και ο τρόπος που ελέγχουμε τις εισαγωγές των καυσίμων και, για εμένα το σημαντικότερο, να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά».

______________