12/5/15

Πραγματοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στη Λισαβόνα

Πραγματοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση
της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στη Λισαβόνα


Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λισαβόνα οι εργασίες της 11 ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπήθηκε από τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Σωτήρη Σαμψών, Χρίστο Μέση και Γεώργιο Προκοπίου.
 
Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης, του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μεσογείου και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση για τη Μεσόγειο στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που προκύπτουν.
 
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου, συνεδρίασαν οι πέντε Επιτροπές της Συνέλευσης: Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης, η Επιτροπή Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανθρώπινων Ανταλλαγών και του Πολιτισμού, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών στις Χώρες της Μεσογείου, καθώς και η Επιτροπή για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό. Όλες οι Συστάσεις που προωθήθηκαν από τις Επιτροπές και υιοθετήθηκαν σήμερα από την Ολομέλεια της Συνέλευσης, εστίασαν στην ανάγκη σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως βασικού άξονα που οφείλει να διέπει το σύνολο των προσπαθειών που καταβάλλει η ΚΣ ΕγΜ για προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.
 
Σε παρεμβάσεις των μελών της, η κυπριακή αντιπροσωπεία τόνισε την ιδιαίτερη υποχρέωση που έχουν οι βουλευτές, ως εκλελεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτων, να διασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων και τη δίκαιη μεταχείριση όλων και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο και να εγείρουν ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών. Υπογραμμίστηκε δε ότι η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στο Νότο της Μεσογείου μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από συλλογική δράση, που θα εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την παράδοση της Προεδρίας της Συνέλευσης στο Μαρόκο, το οποίο και θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας.
____________________