15/5/15

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Σύνοδο του ΣοΕ

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών
  και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Σύνοδο του ΣοΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Μαΐου σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Σε κοινό γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν οι προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η   προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, οι επακόλουθες εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23 ης Απριλίου και η Στρατηγική Αναθεώρηση της ΕΕ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.  

Το πρωί της ίδιας μέρας ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας των «Φίλων της Σερβίας» στην παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, καθώς και σε πρόγευμα εργασίας των «Φίλων της Ουκρανίας» στην παρουσία   του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Την Τρίτη 19 Μαΐου ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει  στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, τις οποίες θα απασχολήσουν το θέμα της μετανάστευσης και η κατάσταση στη Μεσόγειο, καθώς και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Ιουνίου.  

Την ίδια μέρα ο   κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που διοργανώνει η Βελγική Προεδρία στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της  Συνόδου θα είναι η πολιτική γειτονίας, οι σχέσεις με ΕΕ, η αποτελεσματικότητα του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αμοιβαία ευθύνη για τη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη.  Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κύπρου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Νοέμβριο του 2016, ο κ. Κασουλίδης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κ. Thorbjorn Jagland , με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό σε θέματα όπως οι προτεραιότητες και το πρόγραμμα της Προεδρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 20 Μαΐου.