15/4/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για το Λατομείο στην Ορόκλινη

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
για το Λατομείο στην Ορόκλινη

 
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας του Λατομείου

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σχετικά με τη λειτουργία του Λατομείου της εταιρείας «ΔΟΜΟΚΟΣ Λτδ», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Η εταιρεία ΔΟΜΟΚΟΣ ΛΤΔ (λατομείο εξόρυξης ασβεστολιθικού ψαμμίτη) δραστηριοποιείται στις Κοινότητες Κελιά (αρχικά) και Ορόκλινης από τη 10ετία του 1990, στην αρχή παράνομα και στη συνέχεια με βάση προσωρινές κατά παρέκκλιση πολεοδομικές άδειες διάρκειας μέχρι δύο χρόνια.

Στις 4/7/2013, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, κατά την εξέταση της πιο πρόσφατης αίτησης της εν λόγω εταιρείας, εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο προσωρινή ανανέωση της Πολεοδομικής άδειας για ακόμη οκτώ χρόνια, αντί για δύο που συνέβαινε παλαιότερα. Σημειώνεται ότι κάθε φορά που ανανεωνόταν η εν λόγω Πολεοδομική Άδεια αποφασιζόταν ότι η ανανέωση θα ήταν για τελευταία φορά.

Η παρέκκλιση για την υπό αναφορά δραστηριότητα σχετίζεται με τα ακόλουθα:

·        Δεν συνάδει με το Σχέδιο Ανάπτυξης (Δήλωση Πολιτικής) της περιοχής.
·        Βρίσκεται σε ζώνη προστασίας (υπάρχουν προστατευόμενα είδη πουλιών κ.α.).  

Στις 24/10/2013, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, προκειμένου να ακούσει τις ενστάσεις της Κοινότητας στο ενδεχόμενο παράτασης της άδειας λειτουργίας του. Κατά την εν λόγω σύσκεψη, ο κ. Χάσικος, σε συνεννόηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο, υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει την περιορισμένης διάρκειας ανανέωση της επίμαχης πολεοδομικής άδειας, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην επηρεαζόμενη εταιρεία να   τερματίσει τις δραστηριότητες της στην εν λόγω περιοχή.

Η προαναφερθείσα θέση του κ. Υπουργού διαμορφώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής όσο και τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τυχόν παρατεταμένη συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου.

Στις 16/7/2014, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε να εγκρίνει την ανανέωση της αναφερόμενης πολεοδομικής άδειας μόνο για ένα χρόνο, κατά παρέκκλιση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής, προκειμένου η Εταιρεία να προβεί σε διευθετήσεις για αποχώρησή της από τον χώρο και δραστηριοποίησή της σε άλλη περιοχή.  

Επισυνάπτεται, αυτούσια, η υπό αναφορά Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».