15/4/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για τις εξελίξεις μετά το Πόρισμα Καλλή

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για τις εξελίξεις μετά το Πόρισμα Καλλή


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τον Τύπο, σχετικά με θέμα τη νέα θεσμική κρίση, μετά το Πόρισμα Καλλή και τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Ομήρου, σε αρχική του δήλωση, ανέφερε τα ακόλουθα: «Από χθες η θεσμική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε μια εφιαλτική κρίση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου.

Πράξεις και ενέργειες που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε συνταγματική εκτροπή και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των θεσμών, συνιστούν ευθεία απειλή για την ακεραιότητα του πολιτεύματος.

Στους σημερινούς εθνικά κρίσιμους καιρούς, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αμφισβητείται από τη δολιότητα της κατοχικής δύναμης, η διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας του κράτους αποτελεί ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, με συναίσθηση της ευθύνης του πολιτειακού λειτουργήματος το οποίο υπηρετώ, απευθύνω έκκληση για διαφύλαξη του Συντάγματος και των Θεσμών».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς εάν υπάρχει η πρόθεση για ανάληψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών για το θέμα, είπε: «Θεωρώ χρέος μου να απευθύνω αυτή την έκκληση. Πιστεύω ότι έχω υποχρέωση, εξαιτίας ακριβώς του πολιτειακού λειτουργήματος, το οποίο υπηρετώ, να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Σε μια περίοδο που η ακεραιότητα του πολιτεύματος και της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας τυγχάνει δολίων αμφισβητήσεων από την κατοχική δύναμη».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Κοινοβούλιο θα ζητήσει το Πόρισμα Καλλή, ο κ. Ομήρου σημείωσε: «Το Κοινοβούλιο δεν είναι δικαστικό σώμα, συνεπώς δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε εν εξελίξει βρισκόμενες ποινικές ανακρίσεις ή δικαστικές διαδικασίες. Αν οποιαδήποτε Επιτροπή της Βουλής θα ήθελε να ζητήσει το Πόρισμα, αυτό εναπόκειται στη συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία ενδεχομένως θα ήθελε να τύχει ενημέρωσης για το Πόρισμα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς εάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα, απάντησε αρνητικά.