7/4/15

Γραπτή Δήλωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου



Γραπτή Δήλωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων
κας Ιωσηφίνας Αντωνίου

Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση  της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2 Απριλίου 2015, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, όπως η Κύπρος προχωρήσει άμεσα με την Υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση όλων των μορφών Βίας.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί ένα πολύτιμο νομικό εργαλείο το οποίο στοχεύει στην μηδενική ανοχή περιστατικών Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Πρόκειται για την πρώτη Διεθνή Σύμβαση που προσδιορίζει τον όρο «φύλο» σαν μια κοινωνικά δομημένη κατηγορία με συγκεκριμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά, που καθιερώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό νέων ποινικών αδικημάτων όπως τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο, την παρενοχλητική παρακολούθηση, την καταναγκαστική στείρωση, την καταναγκαστική έκτρωση. Η σωματική βία, η ψυχολογική βία, η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού και η σεξουαλική παρενόχληση συμπληρώνουν τις πράξεις που υπόκεινται σε ποινικές ή άλλες νομικές κυρώσεις.
Η Σύμβαση επιβάλλει στα Κράτη να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για Πρόληψη των φαινομένων, Προστασία των θυμάτων και Δίωξη των θυτών.
Δημιουργεί επίσης ένα συγκεκριμένο μηχανισμό παρακολούθησης με στόχο την εποπτεία της Εφαρμογής της Σύμβασης, κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα μπορεί να ελέγχει τα Κράτη ως προς την συμμόρφωση τους με τις Πρόνοιες της Σύμβασης.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιστά σαφές ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία δεν ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα. Αντίθετα, για εγκλήματα που τελούνται στο πλαίσιο της οικογένειας, προβλέπονται ακόμα αυστηρότερες και βαρύτερες ποινές στον θύτη.
Η Βία κατά των Γυναικών είναι η πλέον συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Ευελπιστώ ότι θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση ούτως ώστε η Κύπρος να είναι σε θέση να προχωρήσει και στην επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.