7/4/15

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κλάδου Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συναντήθηκε
με εκπροσώπους του Κλάδου Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ


Θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια των συνταξιούχων συζητήθηκαν, σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με εκπροσώπους του Κλάδου Συνταξιούχων της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα που προτίθεται το Υπουργείο να προωθήσει αναφορικά με την ασφαλή οδήγηση, ειδικότερα σε σχέση με τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των οδηγών όσο και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

«Δεν στοχεύουμε να περιορίσουμε τους συνταξιούχους στα σπίτια τους, αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έχουν την ικανότητα να οδηγούν, να συνεχίσουν να οδηγούν με ασφάλεια», επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Τα μέτρα που προωθούμε τους βρίσκουν σύμφωνους, ανέφερε ο κ. Νικολάου, εξηγώντας ότι θα ζητείται όπως έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά υγείας από ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι θα διαβεβαιώνουν για την ικανότητά των συνταξιούχων να συνεχίσουν να οδηγούν. Δεύτερον, συνέχισε, όσοι βρίσκονται άνω των 75 ετών, να ελέγχονται ετησίως από ιατρό, καθώς, πέρα από κάποια ηλικία, οι ικανότητες της υγείας διαφοροποιούνται.

«Οι γιατροί θα πρέπει να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα στην έκδοση των σωστών και κατάλληλων πιστοποιητικών και, για τον σκοπό αυτό, θα υπάρχει ρύθμιση ποινικής ευθύνης σε περίπτωση που κάποιος γιατρός εκδίδει πιστοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της υγείας του συνταξιούχου», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο γιατρός που διαπιστώνει κατά την εξέταση ενός συνταξιούχου οδηγού ότι περιορίζονται οι ικανότητές του για οδήγηση –στον βαθμό που τον καθιστά ανίκανο-, θα πρέπει να ενημερώνει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για αυτή τη διαφοροποίηση.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία, σχολιάζοντας ότι σε σχέση και σε αναλογία με τις άλλες κατηγορίες οδηγών, δυστυχώς, είναι μεγάλος ο αριθμός των προσώπων πέραν των 70 ετών που ενέχονται σε δυστυχήματα ή είναι σοβαρά τραυματίες, ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν γίνεται η αντίστοιχη χρήση των δρόμων με τις άλλες κατηγορίες ηλικιών οδηγών.

«Μετά από αυτά τα στατιστικά στοιχεία, οφείλουμε να λάβουμε κάποια μέτρα. Με τα μέτρα αυτά θα συμβάλουμε στο να περιοριστεί ο κίνδυνος, ο οποίος διαπιστώνεται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουν περισσότερο –με βάση και τα κατάλληλα ιατρικά πιστοποιητικά- την ασφάλιση των συνταξιούχων μας», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

_____________