23/4/15

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει τροποποιητικό νομοσχέδιο

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει τροποποιητικό νομοσχέδιο
για δυνατότητα παροχής νομικής αρωγής
προς τους κατόχους αξιογράφων

 
Την ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχεδίου, με βάση το οποίο θα τροποποιείται ο Νόμος για τη νομική αρωγή ούτως ώστε οι κάτοχοι αξιογράφων, των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν νομική αρωγή, να μπορούν να την εξασφαλίσουν μέχρι το ύψος του ποσού των 2000 ευρώ για κάθε υπόθεση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.
 
Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ενέργεια αυτή στόχο έχει να συνδράμει στην προσπάθεια να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από τη διαδικασία των αξιογράφων, να αποταθεί στο δικαστήριο και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, επισήμανε.
 
«Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας έναντι συμπολιτών μας οι οποίοι, συνεπεία ενεργειών για τις οποίες διερευνώνται ακόμα και ποινικές ευθύνες, έχουν εξαπατηθεί και έχουν σίγουρα το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν τις όποιες αποζημιώσεις δικαιούνται», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο, εάν και εφόσον κερδηθούν οι υποθέσεις τους και λάβουν αποζημιώσεις, το ποσό της αρωγής θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι το θέμα ρυθμίζεται στο πλαίσιο της παρεχόμενης από τον Νόμο νομικής αρωγής, η οποία προσφέρεται σήμερα κυρίως σε ποινικές υποθέσεις και σε υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν προνοείται επιστροφή του ποσού.
 
Ερωτηθείς για τον διορισμό έξι δικαστών, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι με τον διορισμό έξι νέων επαρχιακών δικαστών, οι οποίοι θα εκδικάζουν υποθέσεις της δικαιοδοσίας τους, συμφωνήθηκε με το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι υποθέσεις των αξιόγραφων θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Η προτεραιότητα καθορίζεται από την συμπλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης στο δικαστήριο των απαιτούμενων εγγράφων και προτεραιότητα καθορίζει κυρίως τον χρόνο εκδίκασης των, σημείωσε. Δεν θα υπάρξει ξεχωριστό δικαστήριο, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι ένας δικαστής δεν θα εξετάζει μόνο αυτές τις υποθέσεις, αλλά θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

_______________