23/4/15

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ετοιμάζεται νομοσχέδιο αναφορικά με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ετοιμάζεται νομοσχέδιο
αναφορικά με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών


Την ετοιμασία νομοσχεδίου, αναφορικά με τη δυνατότητα, που προσφέρεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος, για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου υπό συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες κατόπιν δικαστικού διατάγματος, ανακοίνωσε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, πριν από μερικά χρόνια, τροποποίηση του άρθρου 17 του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή η δυνατότητα να παρακολουθείται μια τηλεφωνική συνομιλία κάτω από συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους και διαδικασίες, υπογραμμίζοντας ότι η πρόνοια του Συντάγματος προνοεί ρητά ότι αυτό είναι δυνατό να επιτραπεί μόνο κατόπιν δικαστικού διατάγματος και για συγκεκριμένα μόνο αδικήματα.

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι στο άρθρο 17 του Συντάγματος καθορίζεται ότι επιτρέπεται η άρση του όταν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια της Δημοκρατίας και για σκοπούς αποτροπής ή διερεύνησης ή δίωξης των σοβαρών ποινικών αδικημάτων του φόνου εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία, της εμπορίας προσώπων, αδικημάτων που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, την εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών, που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα της Δημοκρατίας και για αδικήματα διαφθοράς για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστο πέντε ετών.

Και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα που προσφέρεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1996 είχε κριθεί από το δικαστήριο ως αντισυνταγματική καθότι αντέβαινε στο άρθρο 17 του Συντάγματος. Με την τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο σχετικός Νόμος, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν πλήρως με το άρθρο 17 του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ρυθμίσει τη δυνατότητα να καταφύγει στο δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας για να ζητήσει την έκδοση του διατάγματος που θα επιτρέπει συγκεκριμένη τηλεφωνική παρακολούθηση, αναφορικά με συγκεκριμένα πρόσωπα και για σκοπούς διερεύνησης συγκεκριμένων αδικημάτων».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι καθορίζεται στη νομοθεσία ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί αυτό το διάταγμα του δικαστηρίου, δηλαδή το πως θα γίνει η τηλεφωνική παρακολούθηση, καθώς και οι μηχανισμοί ελέγχου και ασφάλειας, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή αυτού του διατάγματος και να συνεχίσει ο νόμος να προστατεύει το απόρρητο της επικοινωνίας.

«Στόχος μας είναι η παραχώρηση αυτής της δυνατότητας, υπό τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται η παρακολούθηση τηλεφωνικής επικοινωνίας, να μην καταστεί μέσο κατάχρησης ή ουσιαστικού περιορισμού του δικαιώματος της επικοινωνίας, αλλά να παρέχεται η απαιτούμενη προστασία του δικαιώματος του απορρήτου», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο προνοείται η συγκρότηση επιτροπής ελέγχου, η οποία θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές, ανέφερε, εξηγώντας ότι η επιτροπή θα μπορεί να παρακολουθήσει τόσο τη διαδικασία όσο και την εφαρμογή των μηχανισμών ελέγχου, των οποιονδήποτε ενεργειών που εμπίπτουν ή σχετίζονται με τα θέματα της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας, καθώς επίσης της τήρησης των διατάξεων του Νόμου».

Το προσχέδιο νομοσχεδίου, έχει σταλεί για διαβούλευση στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, κατέληξε.