23/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. K. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. K. Καδή
σε συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση
του διαγωνισμού Climate Launchpad 2015

 
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνει η Chrysalis LEAP στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης (clean – tech). Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αναγνωρίζονται σήμερα ως βασικές κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη και τη στήριξη των οικονομιών. Από την άλλη, η στήριξη της καινοτομίας και της   επιχειρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για να αξιοποιηθούν οι ικανότητες των νέων ανθρώπων και οι πρωτοποριακές επιχειρηματικές τους ιδέες.
 
 Η Chrysalis LEAP (Launching Entrepreneurship Acceleration Platform) είναι ο πρώτος κυπριακός οργανισμός που εκπαιδεύει νεοφυείς εταιρείες, παρέχοντάς τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να μετατρέψουν τις ιδέες τους στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών σε σταθερές, αναπτυσσόμενες και εμπορικές επιχειρηματικές ιδέες. 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ο εθνικός τελικός του Clean Launchpad, του μεγαλύτερου Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, στον οποίο επιβραβεύθηκαν εντυπωσιακές και πρωτοποριακές ιδέες που μπορούν να συνεισφέρουν έμπρακτα στην προσπάθεια υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών.
 
Είναι φανερό ότι ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συγκέντρωση των καλύτερων ιδεών και συνδέει τους ανθρώπους στο πανευρωπαϊκό δίκτυο του Climate – KIC που αποτελείται από επιχειρηματίες, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες, όλοι μαζί δραστηριοποιούνται σε τομείς που προωθούν νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.     

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδιώκει μέσα από νέες στρατηγικές και προγράμματα να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ήδη σε συνεργασία με το Junior Achievement Cyprus προωθούμε πρωτοποριακές δράσεις στα Δημόσια Λύκεια, Ιδιωτικά Μέσης Εκπαίδευσης και Τεχνικές Σχολές. Οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά στον τομέα της επιχειρηματικότητας, υλοποιούν δικές τους ιδέες και δημιουργούν μικρές επιχειρήσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά επισκέπτονται διάφορους επαγγελματικούς χώρους και συνομιλούν με επιχειρηματίες. Έτσι αποκτούν τις πρώτες τους εμπειρίες, οι οποίες τους δίνουν πολύτιμα εφόδια για τη συνέχεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία μας με το Junior Achievement Cyprus και τα μέλη του Chrysalis LEAP. Ο διαγωνισμός Climate Launchpad 2015 αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία προώθησης της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας. Συνεπώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει σθεναρά τέτοιες πρωτοβουλίες, που προωθούν τέτοια καινοτόμα προγράμματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Capital Impact Cyprus, για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει σε νεοσύστατες εταιρίες και το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Η παρουσία του αποτελεί κίνητρο και ενθαρρύνει νέους ανθρώπους που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα.

Εύχομαι τα καλύτερα στους συμμετέχοντες και ευελπιστώ ότι οι διαδικασίες της διοργάνωσης θα ολοκληρωθούν με κάθε επιτυχία.

____________