26/3/15

Το Υπουργείο Υγείας επιχορηγεί το φάρμακο Tafamides

Το Υπουργείο Υγείας επιχορηγεί το φάρμακο Tafamides


Μετά τη λήψη πολιτικής απόφασης και τις έντονες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας τους τελευταίους μήνες και αφού δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες, το Υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει την επιχορήγηση του φαρμάκου Tafamides προς τους ασθενείς με οικογενή αμυλοειδική πολυνευροπάθεια, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θεραπεία στο Λονδίνο.

Αναμένεται ότι περίπου 10-12 ασθενείς θα βρίσκονται σε θεραπεία με το εν λόγω φάρμακο κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την περίοδο αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 φορείς της ασθένειας, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε συγκεκριμένα χωριά του Τροόδους, ενώ διαγιγνώσκονται περίπου πέντε περιστατικά ετησίως.  

Η μεταμόσχευση ήπατος είναι η μόνη θεραπεία η οποία μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πρόοδο της οικογενής αμυλοειδικής πολυνευροπάθειας, η οποία είναι μια σπάνια, σοβαρή και θανατηφόρα νόσος. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν σε νεαρούς ασθενείς των οποίων η νόσος δεν έχει εξελιχθεί.

Το 2011, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει το φαρμακευτικό προϊόν Tafamidis (Vyndaqel), το οποίο ενδείκνυται για την επιβράδυνση της νευρολογικής δυσλειτουργίας που οφείλεται στη σχετιζόμενη με την τρανσθυρετίνη αμυλοείδωση σε ενήλικες ασθενείς με νευροπάθεια σταδίου 1.

Το Υπουργείο Υγείας εργάζεται συντονισμένα έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την παροχή προς τους ασθενείς ποιοτικών και ασφαλών φαρμάκων και η πολιτική της εισαγωγής νέων αποτελεσματικών θεραπειών θα συνεχιστεί, έστω και αν αυτές είναι πολύ δαπανηρές.

_________________