16/3/15

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
16/03/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, ένα σχεδόν χρόνο μετά την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, διεξήγαγαν μια εις βάθος στρατηγική συζήτηση για τους τρόπους εφαρμογής των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την περσινή Σύνοδο καθώς και για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι η ΕΕ και η Αφρική συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνομιλεί και να αντιμετωπίζει την Αφρική ως ισότιμο εταίρο με το οποίο να ενισχύσει τη συνεργασία της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Οι εξελίξεις στην Αφρική έχουν αντίκτυπο και επηρεάζουν την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, τονίζοντας ότι η Αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις αλλά, συνάμα, παρουσιάζει και αμέτρητες ευκαιρίες. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με περιφερειακούς οργανισμούς όπως η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καθώς και με χώρες που έχουν ενεργό παρουσία στην αφρικανική ήπειρο, όπως είναι η Κίνα.

Το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών αναλώθηκε σε συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για προώθηση συγκεκριμένων δράσεων στον εξωτερικό τομέα έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι τραγικές συνέπειες της λαθρομετανάστευσης και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα παράνομης εμπορίας ανθρώπων. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης για την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων μεταναστών και την πάταξη του φαινομένου διακίνησης από εγκληματικά δίκτυα. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με τρίτες χώρες, μέσω του διαλόγου και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των τρίτων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά στην επιτήρηση των συνόρων τους και να προωθηθεί η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών που θα διευκολύνει την ποινική δίωξη των διακινητών. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνεπή εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες και να τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ιδιαίτερα των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, καθώς επίσης και τα συμφωνηθέντα στον τομέα της μετανάστευσης.

Προ της έναρξης των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των «Φίλων της Μολδαβίας», κατά τη διάρκεια του οποίου η Υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας κα Natalia Gherman ενημέρωσε τους ‘28’ για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η χώρα της αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Μολδαβίας.