16/3/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στο φιλανθρωπικό δείπνο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στο φιλανθρωπικό δείπνο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
 
 Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για να τιμήσουμε τους δότες μυελού των οστών που το 2014, έδωσαν ελπίδα ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να εξάρουμε τον αλτρουισμό αυτών των ανθρώπων, αλλά και το ανθρωπιστικό και επιστημονικό έργο του Ιδρύματος.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1996 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που όραμα είχαν τη δημιουργία ενός κυπριακού αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Ένα αρχείο, στο οποίο να μπορούν να αποτείνονται ασθενείς με λευχαιμία που χρήζουν μεταμόσχευσης.

Αφορμή της ίδρυςής του στάθηκε η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας τρεις συμπατριώτες μας που τελικά έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Ένας εκ των τριών ήταν ο πεντάχρονος Ανδρέας Καραϊσκάκης, γιος του Μιχάλη Καραϊσκάκη, ο οποίος δώρισε το ποσό που είχε μαζέψει, μετά από έρανο, στο Υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό. Συνιδρυτές ήταν το Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Προσφοράς Αιμοπεταλίων και ο Σύνδεσμος Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την αγάπη, την αφοσίωση, αλλά και την επιμονή των δημιουργών και υποστηρικτών του, καθώς και τη διαχρονική οικονομική στήριξη του Υπουργείου Υγείας, το κυπριακό αρχείο με πέραν των 130,000 εθελοντών δοτών, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, παραμένει μέχρι σήμερα το πρώτο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέραν των 300 εθελοντών δοτών του αρχείου έχουν δώσει μόσχευμα σε ασθενείς ανά το παγκόσμιο, αλλά και σε πολλούς συμπατριώτες μας.

Το 2005, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με πρωτοβουλία δέκα Ροταριανών Ομίλων, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα οργάνωσε επίσης ένα δημόσιο αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου, στο οποίο σήμερα φυλάσσονται 2,260 μοσχεύματα και 4 από αυτά έχουν ήδη δοθεί σε τέσσερις νεαρούς ασθενείς που τα είχαν ανάγκη.

Θέλω να σημειώσω πως, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αρχείων Δοτών από το 2000, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται με άλλα 120 αρχεία στον κόσμο, ανοίγοντας προοπτικές αναζήτησης συμβατού δότη μέσα σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια εθελοντών δοτών.

Το Υπουργείο Υγείας υποστήριξε και υποστηρίζει σταθερά, τόσο οικονομικά όσο και με πολλούς άλλους τρόπους, τις δραστηριότητες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών έγιναν σε Τράπεζες Αίματος των δημοσίων νοσοκομείων και η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πέραν αυτού του αριθμητικού επιτεύγματος, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει να παρουσιάσει και επιστημονικά επιτεύγματα τόσο σε θέματα διαπίστευσης όσο και σε θέματα έρευνας. Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι μέσα από καθαρά ανταγωνιστικές ερευνητικές προτάσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ), το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την ανέγερση του νέου κτηρίου από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Για τη μέχρι σήμερα επιτυχία του Ιδρύματος, πολύ σημαντική ήταν η ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου της Κύπρου που ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα των πασχόντων συνανθρώπων μας, για την προσφορά ζωής, με μοναδικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση.

Η Κυβέρνηση θέλει να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος και να το αναδείξει ακόμα περισσότερο σαν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του είδους του στον κόσμο, θέτοντας τη μικρή Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση.

Συγχαίρω τα Διοικητικά Συμβούλια του Καραϊσκάκειου και του ΚΕΜΑΚ, τη διεύθυνση, τους λειτουργούς και συνεργάτες του Ιδρύματος, για το έργο που επιτελούν, και τους εύχομαι να συνεχίσουν τη μέχρι σήμερα πορεία τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, οργανωμένους φορείς και άτομα που συνεισφέρουν, πολλές φορές από το υστέρημά τους ή και από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να στηρίξουν το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρες ευχαριστίες οφείλουμε στον Διοικητή, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που βρίσκονται απόψε εδώ για να επιδώσουν μια μεγάλη εισφορά προς το Ίδρυμα.

At this point, please allow me to speak in English in order to convey the Government’s gratitude and sincere appreciation to the commander of the British Forces, Air Vice-Marshal Mike Wigston, the SBA Police Chief Constable Mick Matthews, and the SBA Police’s Acting Chief Superintendent George Kiteos, for their generous donation is support of the important humanitarian work conducted by the Karaiskakio Foundation.

Τέλος, εκφράζω ξανά εκ μέρους της πολιτείας τις ευχαριστίες μας προς όλους τους εθελοντές δότες, και ιδιαίτερα στους 22 εθελοντές δότες του 2014 που τιμούμε απόψε. Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος, ούτε το απαλλάσσει από τις ευθύνες του. Συμπληρώνει όμως δυναμικά τον ρόλο του κράτους και βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει την κοινωνικότητά του, να διαμορφώσει το ήθος και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις στη στήριξη πασχόντων συνανθρώπων μας.

Ως κράτος, εθελοντές και χορηγοί οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για να υλοποιήσει το όραμά του «Για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».