16/3/15

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
16/03/2015


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η Πρόταση Κανονισμού για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη βιολογική γεωργία. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον θεσμό της βιολογικής γεωργίας και στην αξιοπιστία του συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε κατά του καθορισμού οποιωνδήποτε ορίων σε ό,τι αφορά την παρουσία μη επιτρεπόμενων ουσιών στα βιολογικά προϊόντα, αλλά και ενάντια στην κατάργηση του ετήσιου υποχρεωτικού ελέγχου των βιολογικών προϊόντων.

Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Γεωργίας υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ως στόχο την ουσιαστική απλοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΚΑΠ, ειδικά σε σχέση με το αυξημένο διοικητικό κόστος του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου πληρωμών, την παρακολούθηση και εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή της ενιαίας κοινής οργάνωσης αγοράς.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με τον γαλακτοκομικό τομέα, ο κ. Κουγιάλης ζήτησε τη στενή παρακολούθηση της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί ενόψει και της κατάργησης των ποσοστώσεων, να παρέμβει προς σταθεροποίηση της αγοράς, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και για τους άλλους τομείς της ΚΑΠ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κουγιάλης μαζί με τους Υπουργούς Γεωργίας της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας απέστειλαν κοινή επιστολή στους ομολόγους τους, με την οποία ζητούν στήριξη στο αίτημα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκτέλεσης των πληρωμών από τους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα πληρωμών και κατά τη διάρκεια του 2016.
-----------------------