13/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας


Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην παγκύπρια εκδήλωση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο»


Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παγκύπρια εκδήλωση του Προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για τη διετία 2013-2015. Η χαρά γίνεται διπλή, καθώς στην εκδήλωση συμμετέχει και η αντιπροσωπεία του Προγράμματος από την Ελλάδα. Καλωσορίζω στην Κύπρο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, καθώς και τους συντονιστές του προγράμματος από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, και εύχομαι η διαμονή τους στην Κύπρο να τους αφήσει καλές εντυπώσεις και όμορφες αναμνήσεις.
 
Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» ανήκει στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών και τη δημιουργία πολιτών με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Στα 21 χρόνια εφαρμογής του έχει συμβάλει στην καλλιέργεια θετικών στάσεων σε ζητήματα όπως η προστασία της οικολογικής ισορροπίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αειφόρος ανάπτυξη. Είναι ζητούμενο της κοινωνίας του 21 ου αιώνα η αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και η δημιουργία ποιοτικά αναβαθμισμένων κοινωνιών, όπου όλοι οι πολίτες θα καταθέτουν ενεργά την προσωπική τους συμβολή. Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη προβληματισμού και στην ανταλλαγή εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», ως διακρατική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, εξυπηρετεί και ένα άλλο σκοπό. Το έργο αποτελεί μια θαυμάσια γέφυρα επικοινωνίας και συντελεί στη σύσφιξη των σχέσεων των μαθητών της Κύπρου με τους μαθητές της Ελλάδας, τόσο σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σχολείου και κοινωνίας. Τα παιδιά της Κύπρου έρχονται σε άμεση γνωριμία με την καθημερινή ζωή, τα έθιμα και το φυσικό περιβάλλον περιοχών της Ελλάδας, και τα παιδιά της Ελλάδας -αντίστοιχα- γνωρίζουν την Κύπρο, με τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματά της, αλλά και με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της. Βιώνουν έτσι στην πράξη όλοι οι νέοι μας την ενότητα του Ελληνισμού, το κοινό του παρελθόν, και αντιλαμβάνονται πως κοινά πρέπει να είναι και τα οράματά του για το μέλλον.    

Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι για την επιτυχή υλοποίηση του διετούς προγράμματος. Με την ευχή το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας, καλώ όλους να χαρούμε τα δείγματα της δουλειάς των μαθητών μας μέσα από την εκδήλωση που ακολουθεί.  

---------------------