13/3/15

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων συμμετείχε στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων
συμμετείχε στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ


Επιδίωξη της Κύπρου αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, για χρηματοδότηση δράσεων που να προωθούν την σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στον τομέα των δικτύων μεταφορών, τόνισε σήμερα στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης προσανατολισμού με θέμα τη συμβολή στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ μέσω της ανάπτυξης των μεταφορικών υποδομών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο Συμβουλίου για την προώθηση των επενδύσεων στις υποδομές αποτελούν κλειδί, τόσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε ιδιαίτερα τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προώθηση πολιτικών που ενθαρρύνουν τη χρήση πιο αποδοτικών μέσων μεταφοράς.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, συγκεκριμένα στο θέμα των θαλάσσιων μεταφορών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω δράσεις στον τομέα αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου θαλάσσιων μεταφορών χωρίς οποιουσδήποτε φραγμούς, τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε την ανάγκη όπως διατηρηθεί ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των στόλων των κρατών μελών της ΕΕ. Θεωρούμε τον καθορισμό και την εφαρμογή διεθνώς συμπεφωνημένων κανόνων και προτύπων ως άκρως σημαντικά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού και ένα δίκαιο εργασιακό περιβάλλον στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Βρετανία με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Ανδρέα Χρυσοστόμου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).