13/3/15

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015»

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015»

 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ) συνδιοργανώνουν, για πρώτη φορά φέτος, τη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015».  

Η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015» αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχιση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου, η οποία συνδιοργανωνόταν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για να βεβαιωθεί πως μία τόσο σημαντική Έκθεση θα συνεχίσει να διοργανώνεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με προοπτική περαιτέρω αναβάθμισής της, αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα» σε τρεις αξιόλογους και έμπειρους οργανισμούς: ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΕΓΚ.  

Το Υπουργείο, ως συνδιοργανωτής, στηρίζει τη διοργάνωση της Έκθεσης και τη θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά δρώμενα του 2015.  

Η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015» έχει στόχο να καταστεί πύλη μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα παρέχουν προς τους υποψήφιους φοιτητές όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν, ώστε να κάνουν τις καλύτερες για τον εαυτό τους επαγγελματικές επιλογές. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν την απαραίτητη πληροφόρηση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που ασχολούνται με θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσα στο πλαίσιο των σκοπών και των ειδικών στόχων της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015», δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων, αφού το θέμα αυτό ταλανίζει τους αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ειδικότερα, σε αυτήν τη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση οι μαθητές, οι γονείς, οι νέοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από αρμόδιους φορείς για τα κυπριακά, ελλαδικά και άλλα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, αλλά και για θέματα που αφορούν τις προοπτικές απασχόλησης και την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο στον τόπο μας όσο και στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015», πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καριέρας, θα παρέχεται η ευκαιρία σε υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων. Είναι σημαντική η παρουσία στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης “EURES” που παρέχει πληροφόρηση, συμβουλές και υπηρεσίες τοποθέτησης σε εργασία στις χώρες της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου. Ως εκ τούτου, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015», επειδή στοχεύει στην παροχή ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης, αλλά και ταυτόχρονα προωθεί την επίτευξη του γενικότερου στόχου του για προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνείς ακαδημαϊκούς και φοιτητές.

Για αυτό και ευχαριστώ τους συνδιοργανωτές μας, το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που ανέλαβαν την ευθύνη συνδιοργάνωσης της Έκθεσης, όπως επίσης, όλους όσοι εργάστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο για την επιτυχία του θεσμού της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015».