24/3/15

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση
με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κα Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε μια εις βάθος και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό, όπως το Κυπριακό και άλλα εθνικά θέματα, καθώς και για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κα Κωνσταντοπούλου για τις διάφορες δράσεις που προγραμματίζει η Βουλή των Ελλήνων.

«Έχω εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό –αυτό είναι προφανές και αυταπόδεικτο-, αλλά και της αλληλεγγύης και της πλήρους σύμπνοιας και συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, διότι αυτή η σχέση τηρείται σαν κόρη οφθαλμού από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σε σχέση με τις ειδικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Υπουργός είπε: «Ιδιαίτερη προσοχή έχω δώσει στις ειδικές εξεταστικές Επιτροπές που έχουν καθοριστεί στη Βουλή των Ελλήνων, των οποίων την εξέλιξη των εργασιών τους θα παρακολουθούμε στενά, αναμένοντας κι εμείς να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κασουλίδης  σημείωσε: «Υπάρχει και μια άλλη γενική συζήτηση στην Ευρώπη, στην οποία η κα Πρόεδρος θέλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, είναι η λαϊκή κυριαρχία στην Ευρώπη. Είναι η λαϊκή κυριαρχία, η οποία δυστυχώς έχει απομακρύνει τους λαούς της Ευρώπης από τους θεσμούς των Βρυξελλών, διότι ο λαός διαπιστώνει ότι αυξάνεται το δημοκρατικό έλλειμμα και μειώνεται η κυριαρχία του επ’ αυτώ. Είναι μια συζήτηση, στην οποία εγώ συμμετείχα την περίοδο που ήμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία πρέπει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να ανταποκριθεί και στα αιτήματα, αλλά και στις αντιδράσεις των λαών της Ευρώπης».

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, «επί της ουσίας και όχι επί των τύπων». Σημείωσε δε ότι είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Υπουργό Εξωτερικών τις πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων που βρίσκονται εν εξελίξει αυτή την περίοδο και θα είναι πρωτοβουλίες επ’ ωφελεία, τόσο για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, αλλά και συνολικά για τους λαούς της Ευρώπης.

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην κοινοβουλευτική διπλωματία, αναλαμβάνει και επωμίζεται το μερίδιο που του αναλογεί στην προώθηση διεκδικήσεων που αφορούν τον ελληνικό λαό, αλλά και που επιδρούν στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Αναλαμβάνει τη συγκρότηση επιτροπών, οι οποίες θα ρίξουν άπλετο φως σε υποθέσεις που ταλάνισαν τον ελληνικό λαό, αλλά και την Ευρώπη, και που αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος και με τον κυπριακό λαό», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθως, επισήμανε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη συγκροτήσει την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων, επανορθώσεων, καταβολής και αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αλλά και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή και η σύμπραξη Κοινοβουλίων και Κυβερνήσεων σε αυτήν τη δίκαιη διεκδίκηση, που συνιστά ταυτόχρονα ηθικό και ιστορικό χρέος και καθήκον απέναντι στις επόμενες γενιές. «Συγκροτούμε αυτές τις μέρες την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους και αυτή θα είναι μια Επιτροπή που προσδοκούμε ότι θα συγκροτήσει ένα νέο υπόδειγμα διαφάνειας και λογοδοσίας και θα χορηγήσει και στους άλλους λαούς πολύτιμα εργαλεία απελευθέρωσης, στην πραγματικότητα, από αυτήν τη νέου τύπου αποικιοκρατία που συγκροτούν αυτές οι πολιτικές εξανδραποδισμού λόγω χρέους.

Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό και για την πρωτοβουλία μας για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο και θα αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα είναι χρήσιμα και για τον ελληνικό και για τον κυπριακό λαό, διότι, εν πολλοίς, υπήρξε μία εξ αντανακλάσεως καταστροφή στην Κύπρο, ιδίως λόγω της σύνδεσης του τραπεζικού συστήματος και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, η κα Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη για την πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναδείξει δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο Κοινωνιών των Πολιτών και, ειδικότερα, να αναδείξει εκείνες τις ενέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κοινοτήτων για διάλογο και συμβολή στη λύση, «πιστεύοντας βαθιά ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί υπόθεση, η οποία θα περάσει και μέσα από τις κοινωνίες και τους πολίτες και η οποία έχει τεράστια σημασία σε αυτήν την προσπάθεια να ενισχύονται και να αναδεικνύονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επανέλαβε τη δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού με την επιλογή του μοντέλου της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία σε πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα.

Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θα στηρίξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν ελληνικοί θησαυροί οφείλουν να επανέλθουν στην κοιτίδα τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα εξετάσει τα αίτια και τις ευθύνες για την οικονομική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Εμείς πήγαμε από την αρχή στο θέμα των ποινικών διώξεων και οι ποινικές διώξεις είναι πιο δύσκολες, διότι πρέπει να αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η ενοχή κάποιου. Χρειάζεται χρόνος, όλους μας κάνει να αδημονούμε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωρίζει την πολιτική βούληση που υπάρχει από όλες τις πλευρές για να καταλήξει σε αποτελέσματα. Από πλευράς της έρευνας, ασφαλώς και ό,τι μας ζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, υπό την έννοια της τεκμηρίωσης και της πληροφόρησης, θα το προσφέρουμε. Επαναλαμβάνω ότι έχω δηλώσει από την αρχή ότι προσβλέπουμε σε αυτήν τη διαδικασία, διότι αναμένουμε από αυτή να προσκομιστούν ενδιαφέροντα στοιχεία που μας αφορούν άμεσα».

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Είναι αυτονόητο ότι ο διάλογος και οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν ανεμπόδιστες από προκλητικές ενέργειες, οι οποίες τορπιλίζουν ακριβώς την προοπτική της λύσης. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι όλοι και όλα τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες τέτοιες, οι οποίες υπονομεύουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και, τελικά, διαιωνίζουν και παγιώνουν μια κατάσταση που απομακρύνει από τη λύση. Είναι λοιπόν επιτακτικό, αφενός να αρθούν τα γεγονότα που συνιστούν προκλήσεις και πλήγμα στις συνομιλίες και, αφετέρου, να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της προοπτικής μίας, εντός ευλόγου χρόνου, επίλυσης αυτού του ζητήματος που αφορά ιστορική οφειλή και προς τις προηγούμενες γενιές και προς τις ζώσες και προς τις επόμενες».