17/3/15

Συνάντηση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας Κύπρου και Σλοβενίας



Συνάντηση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών
 Γεωργίας Κύπρου και Σλοβενίας


Ο Πρόεδρος της ΚοινοβουλευτικήςΕπιτροπήςΓεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλκαι τα Μέλη της Επιτροπής κ.κ. Αντρέας Καυκαλιάς, Ευγένιος Χαμπουλάς,Σοφοκλής Φυττής και Αντώνης Αντωνίου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας. Η σλοβενική αντιπροσωπία αποτελείται από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα IvaDimic και τους βουλευτές κ.κ. LjuboŽnidar και SimonZajc, Αναπληρωτή Πρόεδρο και Μέλος της Επιτροπής,αντίστοιχα. Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντωνκα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντεςτου Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίοι προσκλήθηκαν στη συνάντηση για συζήτηση θεμάτων της αρμοδιότητάς τους.

Οι Πρόεδροι των δύο Επιτροπών εξήραν τις πολύ καλές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Σλοβενίας, ειδικότερα στο επίπεδο των αντίστοιχων Επιτροπών Γεωργίας.Τόνισαν δε την κοινή τους επιθυμία να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκανστα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως δύο μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικότερα στον τομέα της γεωργίας.Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε ότι ο αγροτικός τομέας στηνΚύπροαντιμετωπίζειπρόβλημα βιωσιμότητας, γεγονός που επιδεινώθηκε, ως αποτέλεσμα της επιβολήςεμπάργκο στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εξ ονόματος της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων,η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι ο γεωργικός τομέας στην Κύπρο πλήττεται εδώ και σαράντα χρόνια, ως αποτέλεσμα της παράνομης κατοχής από τον τουρκικό στρατό εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κατοχή, τόνισε η κα Κουκουμά, στερεί από τους Κυπρίους τη δυνατότητα γεωργικής καλλιέργειας και εκμετάλλευσης εύφορων περιοχών.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν κυρίως θέματα, που αφορούν στην Κοινή Γεωργική Πολιτική και την εφαρμογή του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ για τα έτη 2014-2020.Τα μέλη της σλοβενικής αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για τα μέτρα που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Κύπρος σε σχέση με τα θέματα αυτά, καθώς και όσον αφορά τη διαχείριση κρατικής και ιδιωτικής δασικής γης. Από πλευράς τους, οι Σλοβένοι βουλευτές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους στον αγροτικό τομέα.

___________________