16/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ


Την εκτίμηση ότι η νέα μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπερβαίνει το 5% έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Γιώργος Σιαμμάς, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιαμμάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «παραδώσαμε την ετήσια έκθεση της Αρχής για το 2013, όμως κάναμε και μια συνοπτική ενημέρωση στον Πρόεδρο και για το 2014.

Στην έκθεση για το 2013 καταγράφονται οι σημαντικές δραστηριότητες της ΡΑΕΚ όπως αποφάσεις που αφορούσαν και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αφαιρέθηκαν οι έκτακτες προσαυξήσεις, μπήκαν μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού, είχαμε αποφάσεις για εισαγωγή αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού μετρήσεων, το γνωστό net metering με φωτοβολταϊκά σε κατοικίες, και σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Κατακυρώσαμε συμβόλαιο για μελέτη του σχεδιασμού της αγοράς που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και είχαμε αποφάσεις που αφορούν στη μεθοδολογία διατιμήσεων.

Σημαντικές αποφάσεις υπήρξαν για το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις διατιμήσεις και μείωση του κόστους που μετακυλύεται στον καταναλωτή.

Ενημερώσαμε, επίσης, τον Πρόεδρο για τις θετικές επιπτώσεις της μείωσης της τιμής του πετρελαίου στην τιμή του ηλεκτρισμού που είναι πολύ ουσιαστικές».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος απάντησε καταφατικά και είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως η νέα μείωση θα είναι πάνω από 5%.