16/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή επίδοσης
Πιστοποιητικών Αναγνώρισης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
και στο Θεατρικό Μουσείο


Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την επίδοση των πρώτων Πιστοποιητικών Αναγνώρισης Μουσείων στον τόπο μας. Τα Πιστοποιητικά χορηγούνται με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Νόμου για την Αναγνώριση Ιδιωτικών Μουσείων και των Μουσείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ο Νόμος εισάγει βελτιωτικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των ιδιωτικών μουσείων και των μουσείων που υπάγονται στις τοπικές Αρχές, και αποσκοπεί παράλληλα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα μουσεία αυτά προς το κοινό.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον Νόμο για να αναγνωριστεί ένα μουσείο, καλύπτουν όλο το φάσμα των συνθηκών, που πρέπει να ισχύουν για την ορθή λειτουργία του, όπως τα χαρακτηριστικά των κτηριακών τους εγκαταστάσεων, τις διευθετήσεις για τη διοίκηση και λειτουργία τους, την ερμηνεία, τεκμηρίωση και συντήρηση των συλλογών τους, μέχρι και την πρόσβαση και τις διευκολύνσεις που προσφέρονται προς το κοινό.

Με την αναγνώριση ενός μουσείου στη βάση της νομοθεσίας αυτής, τα οφέλη   που καταγράφονται για το ίδιο το μουσείο είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω: Την αύξηση του κύρους του, γεγονός που δημιουργεί σταθερά ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών και χορηγών, την ενίσχυση του τοπικού εκτοπίσματός του ως εκπαιδευτικού και πολιτιστικού οργανισμού και την ισχυροποίηση του περιφερειακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ως κύτταρο πολιτιστικής δραστηριοποίησης. Επιπλέον, με την αναγνώριση ένα μουσείο αυξάνει τις δυνατότητές του να υλοποιεί αναπτυξιακά έργα, δραστηριότητες και προγράμματα μέσω των ευκαιριών χρηματοδότησης που προσφέρει το «Σχέδιο για την Παραχώρηση Κρατικής Χορηγίας σε Αναγνωρισμένα Μουσεία», το οποίο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της νομοθεσίας και παράλληλα το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο την ολοκληρώνει ως σχετική πολιτική. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να δικτυωθεί με άλλα αναγνωρισμένα μουσεία, συμβάλλοντας έτσι, μεταξύ άλλων, και   στη δημιουργία κοινότητας αναγνωρισμένων μουσείων που έχουν κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, αν και ακόμη δεν έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Πέραν των 400 χρόνων ευρωπαϊκής τέχνης στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο που έχει σχεδιαστεί βάσει των τελευταίων προδιαγραφών της μουσειολογίας. Τα πολύ σημαντικά έργα τέχνης που εκτίθενται στους εκθεσιακούς της χώρους παρουσιάζονται με άρτια ερμηνευτική προσέγγιση, καθιστώντας τις συλλογές της Πινακοθήκης προσβάσιμες σε όλους μας. Αυτός ο μοναδικός χώρος πολιτισμού στην καρδιά της Λευκωσίας προσφέρει ακόμη στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφτεί περιοδικές εκθέσεις, να συμμετάσχει σε ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς επίσης και να παρακολουθήσει διαλέξεις από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Με τις δράσεις αυτές η Πινακοθήκη λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός, με ρόλο καταλυτικό για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας.

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης» από το 2012, έχει αγκαλιαστεί από το κοινό της Λεμεσού και όχι μόνο. Οι χώροι του Μουσείου έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με επαγγελματικά πρότυπα που ικανοποιούν τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Σ’ αυτούς συγκεντρώνεται σπάνιο και ενδιαφέρον υλικό από 4 σημαντικές συλλογές. Παράλληλα, το Μουσείο διαθέτει και ένα πλούσιο αρχείο σχετικά με την ιστορία και τη θεωρία του Θεάτρου. Το μοναδικό στο είδος του Θεατρικό Μουσείο Κύπρου διοργανώνει διαλέξεις, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, προσφέροντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να έχουν σφαιρική εικόνα όλων των διεργασιών που γίνονται στο θέατρο, από τις πρόβες και τον σχεδιασμό μιας παράστασης μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Και τα δυο αυτά μουσεία αποτελούν σημαντικά κύτταρα πολιτισμού για τον τόπο μας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι έχουν προσφέρει και εργαστεί τόσο για τη δημιουργία και την οργάνωσή τους, όσο και την επιτυχημένη λειτουργία τους καθώς και για την αναγνώρισή τους που με ικανοποίηση χαιρετίζουμε σήμερα.
________________