19/2/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου
19/02/2015


Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη διήμερη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους όσον αφορά στρατηγική και τακτικές, με στόχο την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου κατατέθηκαν εποικοδομητικές εισηγήσεις, αλλά καταγράφηκαν και διαφωνίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε με προσοχή τις απόψεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11η Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σεβόμενος τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν, προσανατολίζεται στη σύσταση υποεπιτροπής, με τη συμμετοχή των κομμάτων, για σκοπούς κωδικοποίησης των θέσεων και προτάσεων που έχουν καταγραφεί με στόχο την υποβοήθηση του έργου του προς επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη κάποιες θέσεις που τέθηκαν ενώπιον του σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή είναι η σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, να δημιουργηθεί μια υποεπιτροπή για κωδικοποίηση των απόψεων και εισηγήσεων που καταγράφηκαν. Κατατέθηκαν κάποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις, αλλά υπήρξαν και διαφωνίες, είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να πούμε στον κυπριακό λαό. Έγινε συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού, ένα θέμα που ενδιαφέρει ολόκληρο τον κυπριακό λαό και θεωρώ ότι έχουμε όλοι υποχρέωση να είμαστε έντιμοι προς τον κυπριακό λαό σε σχέση με τις θέσεις μας προς επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού».