16/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στα εγκαίνια της κουζίνας του
Ολοήμερου Δημοτικού Σχολειού Καϊμακλίου


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή τα εγκαίνια της κουζίνας του Ολοήμερου Σχολείου Α’ και Β’ Κύκλου Καϊμακλίου. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με τη χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» που υλοποιεί το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά».

Το καινοτόμο Πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του Ιδρύματος «Σοφία για τα παιδιά» αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου. Το σχέδιο αυτό επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς προσφέροντας, χωρίς διακρίσεις, καθημερινά, φρέσκο και υγιεινό γεύμα σε ολοένα και περισσότερους μαθητές, φροντίζοντας έτσι ώστε, κανένα παιδί να μην στερείται μιας βασικής του ανάγκης, της υγιεινής διατροφής. Το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας και σε διάστημα ενός χρόνου επεκτάθηκε σε δεκαέξι ολοήμερα και προαιρετικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η οικονομική δυσπραγία που βιώνει ο τόπος μας, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπο ζωής και σκέψης μας. Η αγορά υπηρεσιών για την τροφοδοσία των παιδιών μας δεν ήταν πια εφικτή σε πολλά από τα σχολεία μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαμορφώνει τις συνθήκες τροφοδοσίας με τρόπο που να εξασφαλίζει τη σωστή διατροφή των παιδιών, αφενός, και την καλή υγιεινή στην παρασκευή και στην ποιότητα του φαγητού, αφετέρου.

Επιπρόσθετα, η φιλοσοφία του Προγράμματος στηρίζεται στην εθελοντική δραστηριοποίηση των γονέων και των κηδεμόνων των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο. Η μερική εργοδότηση που δίνεται σε άνεργες μητέρες για την ετοιμασία του φαγητού συμβάλλει στη μηνιαία οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που πραγματικά έχουν ανάγκη και με αυτό τον τρόπο στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, η ετοιμασία του φαγητού από τις μητέρες ή τις εθελόντριες γιαγιάδες των μαθητών μας φέρνει στο μυαλό τις γλυκές εκείνες αναμνήσεις τις παιδικής μας ηλικίας, με το αγαπημένο φαγητό φτιαγμένο με μεράκι και πολλή αγάπη.  

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας επίγνωση της ευθύνης που του αναλογεί σε θέματα που αφορούν στην υγεία και τη σωστή διατροφή των παιδιών μας, επικροτεί και στηρίζει την όλη προσπάθεια. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους οργανωμένους φορείς που γενναιόδωρα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το Πρόγραμμα   «Μαγειρεύω και Προσφέρω» στα σχολεία μας, καθώς και στην Τράπεζα Κύπρου, η χορηγία της οποίας στήριξε τη λειτουργία κουζινών σε έξι σχολεία μας, ανάμεσα στα οποία και την κουζίνα του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Α’ και Β’ κύκλου στο Καϊμακλί που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Μικροί μας φίλοι και φίλες, περιμένουμε με ανυπομονησία να γευτούμε το νόστιμο και υγιεινό φαγητό που μαγειρεύτηκε στην καινούρια σας κουζίνα και να απολαύσουμε την παρουσίαση που έχετε ετοιμάσει για εμάς.

------------------------