15/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση με θέμα το Μεσογειακό Γεύμα

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
σε εκδήλωση με θέμα το Μεσογειακό Γεύμα


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με θέμα: «Μαγειρεύω Μεσογειακά», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα BONE VIVO . Το Πρόγραμμα για τη Διατροφή και την Άσκηση εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά σχολεία μας με μεγάλη επιτυχία. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός BONE VIVO στοχεύει στο ευ ζην και στην καλή υγεία των παιδιών μας, επομένως η δράση του υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στα σχολεία μας.  

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας επίγνωση της ευθύνης που του αναλογεί σε θέματα χάραξης και εφαρμογής πολιτικής που αφορά στην υγεία των παιδιών, επιδιώκει την υιοθέτηση σωστών στάσεων διατροφής και άσκησης μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων που διδάσκονται τα παιδιά, καθώς και τη βιωματική προσέγγιση του θέματος με προγράμματα, όπως αυτό που παρακολουθούμε σήμερα.

Συγκεκριμένα, με το γνωστικό αντικείμενο της Αγωγής Υγείας στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα που επηρεάζουν άμεσα την υγεία τους.  

Επιπρόσθετα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναλαμβάνει τις επιχορηγήσεις σχολικών μονάδων που ενεργοποιούνται στην ανάδειξη της υγιούς διατροφής και άσκησης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, διοργανώνουμε  εκστρατείες για την προώθηση του σχεδίου κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ένα πρόγραμμα που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο έλεγχος των σχολικών κυλικείων από ειδική επιτροπή για τη διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων, που διατίθενται προς πώληση στον σχολικό χώρο, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Παράλληλα, στηρίζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται από άλλους ιδιωτικούς φορείς, με την πεποίθηση ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής μας είναι ευθύνη όλων των μελών της κοινωνίας που ζούμε.  Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση με θέμα: «Μαγειρεύω Μεσογειακά», αποτελώντας παράδειγμα αγαστής συνεργασίας σχολείου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.  

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Β ONE VIVO για την οργάνωση του προγράμματος και ιδιαίτερα την κ. Ελίζα Μαρκίδου για τον συντονισμό του, καθώς και την Τράπεζα Πειραιώς, που το χορηγεί. Προσωπικά ευχαριστώ την Πρώτη Κυρία κα Άντρη Αναστασιάδου, η οποία θέτει υπό την προστασία της την εκδήλωση και τη φιλοξενεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίαση, που μας ετοίμασαν οι πενήντα μικροί μάγειρες (μαθητές και μαθήτριες από πέντε δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας) μαζί με τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Ευτύχη Μπλέτσα και τα αρτοποιεία Πανδώρα.

Ας απολαύσουμε ένα υγιεινό γεύμα και ας μάθουμε να επιλέγουμε τη Μεσογειακή Κουζίνα για την καθημερινή μας διατροφή.

----------------------