15/1/15

Τελετή διαβεβαίωσης νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Τελετή διαβεβαίωσης νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Τάσιας Ψαρά Μιλτιάδου.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα έχω την τιμή να διορίσω ένα ακόμα άξιο στέλεχος του δικαστικού Σώματος, την κα Τάσια Ψαρά Μιλτιάδου, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο που καθιστά μεγαλύτερες τις απαιτήσεις της κοινωνίας από όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, ιδιαίτερα, όμως, από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
 
Ως Κυβέρνηση προχωρούμε σταθερά σε τομές και μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της πιο γρήγορης και πιο αποτελεσματικής απόδοσης της Δικαιοσύνης, με στόχο την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την προαγωγή της διαφάνειας.
 
Σε αυτά τα πλαίσια επιδιώξαμε τη συνεργασία με τους φυσικούς εταίρους της Κυβέρνησης, δηλαδή τα Δικαστήρια, τη Νομική Υπηρεσία και το Δικηγορικό Σώμα και πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό συναίνεσης και συνεννόησης.
 
Καθιερώσαμε τακτικές συναντήσεις της Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας, με κύριους άξονες τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση των δικαστηρίων, τον εκσυγχρονισμό των δικαστικών δομών, τον εκσυγχρονισμό των δικαστικών διαδικασιών και, ιδιαίτερα, τη μείωση του χρόνου αναμονής για απονομή της δικαιοσύνης και προσφερόμενων υπηρεσιών.
 
Στη βάση αυτής της συνεννόησης προωθήσαμε τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκδίκασης όλων των διοικητικών διαφορών.
 
Συναφής με την προτεραιότητα που δίνουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί εφικτή η καταχώρηση υποθέσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους μέσω του διαδικτύου.
 
Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα αξιοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες.
 
Επιπρόσθετα με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση προχώρησε στην τεχνική ενίσχυση των δικαστηρίων και στην αύξηση του αριθμού των επαρχιακών δικαστών, παρά την παγοποίηση προσλήψεων.
 
Επιδιώκοντας την ενδυνάμωση του νομοθετικού και δικαστικού πλαισίου και του πλαισίου ελέγχου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση – έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι μηδενική είναι και θα είναι η ανοχή προς οποιονδήποτε εμπλέκεται ή διαπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς – επιδιώξαμε και προωθούμε:

  • τη βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας,
  • την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου καταγγελλόντων περιστατικά διαφθοράς, κατά αναλογία του τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες,
  • την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διευκολύνεται η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών,  καθώς και άλλες ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη δύσκολη αποστολή της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων.
 
Θέλω να γνωρίζετε πως η Κυβέρνηση με έργα αποδίδει στη Δικαιοσύνη τη σημασία που της αξίζει. Συνεργαζόμενοι, όλοι οι φορείς θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζονται για να καταστεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ακόμη πιο αποτελεσματική.

Να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, έχουμε όλη τη θέληση και την αποφασιστικότητα να σας στηρίξουμε στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας. Από εσάς ζητούμε να προχωρήσετε μπροστά και θα έχετε την αρωγή μας.
 
Σας συγχαίρω ξανά για τα νέα σας καθήκοντα. Γνωρίζοντας τα προσόντα σας και τη μακρά διαδρομή σας στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχω καμιά αμφιβολία και αναμένω ότι θα ανταποκριθείτε στο έπακρο στις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας».

Από την πλευρά της η κα Ψαρά Μιλτιάδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Η ανθρωπότητα πέρασε πολλά στο διάβα των αιώνων. Πραγματική ευημερία υπήρχε μόνο όταν υπήρχε δικαιοσύνη, έννοια που δεν περιορίζεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά επιβάλλεται να αγγίζει κάθε πτυχή του βίου και της συμπεριφοράς μας σε ατομικό και πολιτειακό επίπεδο.

Υπήρξαν καιροί με επίπλαστη αφθονία, κυρίως αφθονία για τους λίγους, και πενιχρή έννοια της αντίληψης του δικαίου. Εκεί που οι άνθρωποι επιδιώκουν τον άνευ εταίρου και ορίων πλουτισμό χάνεται ακριβώς η έννοια της ισορροπίας και του μέτρου, με ορατούς τους κινδύνους για τον κοινωνικό ιστό, όπως αποδεικνύει η σύγχρονη οικονομική και όχι μόνο, κρίση».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδιώκουμε όχι την εκδικητική τιμωρία ως αυτοσκοπό, αλλά τη διαφύλαξη της ευνομίας και της τάξης των πραγμάτων που εξισορροπεί στις ίσες δυνατότητες για αξιοπρεπή διαβίωση, πολιτισμό και μόρφωση.

Εξέφρασε σεβασμό στη δικαστική παράδοση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έδωσε άξιους δικαστές-παράδειγμα απόλυτης εντιμότητας.

Τέλος, επισήμανε την πλήρη και πλέρια αφοσίωσή της στην ιδέα και την πραγμάτωση της δικαιοσύνης.

-------------------