15/1/15

Χαιρετισμός της κας Άντρης Αναστασιάδη σε εκδήλωση με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή

Χαιρετισμός της κας Άντρης Αναστασιάδη σε εκδήλωση
με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή


Σας καλωσορίζω θερμά στο Προεδρικό και σας εύχομαι καλή χρονιά. Με την αρχή κάθε νέου χρόνου μας δίνεται η ευκαιρία για μια νέα αρχή με την ελπίδα και την προοπτική για το καλύτερο. Ας είναι λοιπόν το 2015 ένας χρόνος που θα φέρει κάθε καλό σε όλους προσωπικά, στις οικογένειες και την πατρίδα μας.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση καθώς έχει ως επίκεντρο την προαγωγή της υγείας του ατόμου, ιδιαίτερα των παιδιών, μέσω της υγιεινής διατροφής. Και τι πιο υγιεινό και καλύτερο από τη Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών για την υγεία του ανθρώπου;

Αποτελεί, πιστεύω, πραγματική πρόκληση για όλους η επιστροφή στην παραδοσιακή διατροφή μέσω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών ιδιαίτερα των παιδιών. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι αυτά θα είναι οι αυριανοί γονείς και, επομένως, θα μπορούν να επηρεάσουν πιο εύκολα από σήμερα τις συνήθειες των δικών τους παιδιών. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι το περιβάλλον του σχολείου μέσα στο οποίο αναπτύσσονται, προσφέρεται ως ο καλύτερος χώρος για να κάνουν κτήμα τους τις αρχές της υγιεινής διατροφής και άσκησης. Όσο νωρίτερα γίνεται αυτό, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως η διδασκαλία της υγιεινής διατροφής και άσκησης στην καθημερινή ζωή του παιδιού επιβάλλεται και ως μέθοδος καταπολέμησης στην πράξη του ανησυχητικού φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας. Δυστυχώς οι στατιστικές δεν είναι και οι καλύτερες για τα παιδιά της Κύπρου και σαν κράτος και κοινωνία έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε συγκροτημένα ώστε να καταφέρουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην πρόληψη των ασθενειών που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία.   

Έχω τη βεβαιότητα πως με τα προγράμματα αυτά, τα οποία μαζί με τη θεωρία προσφέρουν και πρακτικούς βιωματικούς τρόπους ώστε να καταστεί η υγιεινή διατροφή τρόπος ζωής για τα παιδιά, μπορούμε να διανύσουμε, στην προσπάθεια μας αυτή, μακρύ δρόμο.

Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής εκδήλωσης με πρώτα τα παιδιά που συμμετέχουν, την Κλινική Διαιτολόγο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Bone Vivo, κα Ελίζα Μαρκίδου, το Υπουργείο Παιδείας, τον Ευτύχη Μπλέτσα οποίος ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να δώσει μια ιδιαίτερη νότα με τα ‘μουσικομαγειρέματα’ του   και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης, για την οποία εύχομαι πλήρη υλοποίηση των στόχων της.    
------------------------

15/1/2015