27/1/15

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
για την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη σήμερα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις. Ο κ. Υπουργός, παρεμβαίνοντας στο γνωστό θέμα της Ερήμης, κάλεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως η αρμόδια απαλλοτριούσα αρχή, και το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών να αποφασίσουν, εντός τακτού χρονικού διαστήματος, κατά πόσο χρειάζονται ή όχι, για σκοπούς αρχαιοτήτων, τα δεσμευμένα και μη απαλλοτριωθέντα τεμάχια γης.
Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε σημαντικό νοικοκύρεμα το τελευταίο διάστημα στο θέμα της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, οι οποίες γίνονται πλέον με φειδώ. Συγκεκριμένα, είπε ότι οφείλονται σήμερα από το κράτος 430 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, περιλαμβανομένων και των τόκων, ποσό που προέκυψε μετά από ανακλήσεις απαλλοτριώσεων, από το 2012 έως το 2014, της τάξης των 140 εκ. ευρώ (σε σύγκριση με ποσό 600 εκ. ευρώ περίπου που οφειλόταν προηγουμένως).
Υπενθύμισε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ψηφίστηκε Νόμος για μείωση του επιβαλλόμενου τόκου επί του ποσού της αποζημίωσης από 9% στο 3%. Ακολούθως, ανέλυσε τη σειρά προτεραιότητας καταβολής αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις.
Συνεχίζοντας, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ανάκλησης απαλλοτριώσεων για όσα από τα τεμάχια εξέλιπε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης. Για όσα τεμάχια δεν έχουν απαλλοτριωθεί, εξακολουθεί να υπάρχει η επιλογή της ανταλλαγής με κρατική γη.
Τέλος, ο κ. Υπουργός υπενθύμισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία όλες οι προτιθέμενες απαλλοτριώσεις πέραν των 200.000 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά στο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τεχνικοοικονομική μελέτη, πλήρως τεκμηριωμένη, για σκοπούς αξιολόγησης κατά πόσο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης ή όχι.
____________