27/1/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της ΟΕΒ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας
κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της ΟΕΒ

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση της ΟΕΒ, που διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις».
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση της εργατικής ειρήνης, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη λήψη διορθωτικών και συνάμα κοινωνικά αποδεκτών μέτρων, που θα συμβάλουν θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και τη διατήρηση υγιών εργασιακών σχέσεων.
Όλοι γνωρίζουμε τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που, κατ’ επέκταση, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της απασχόλησης.
Η συμβολή της ΟΕΒ προς τον σκοπό επίλυσης του δύσκολου αυτού έργου είναι σημαντική, καθώς ανάμεσα στις πολυάριθμες δράσεις της περιλαμβάνεται και η προώθηση του παρόντος συγχρηματοδοτούμενου έργου. Στο έργο αυτό συμμετέχει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μέλος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας. Η έρευνα που έχει διεξαχθεί στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου σε 800 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αντικείμενο της οποίας ήταν η καταγραφή των ελλείψεων των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κατανόηση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, έχει καταδείξει αρκετά προβλήματα.
Επιπρόσθετα, εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η δράση που αφορά την εκπαίδευση 100 Λειτουργών Εργασιακών Σχέσεων. Ανάμεσα στα άτομα τα οποία έχουν εκπαιδευτεί, περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και άνεργοι. Ως εκ τούτου θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου και να συγχαρώ όλους για τον χρόνο που έχετε διαθέσει για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια, αλλά και να επαινέσω τις επιχειρήσεις που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν στο έργο αυτό με τη συμμετοχή των εργαζομένων τους. Έχω την πεποίθηση ότι η εκπαίδευσή σας θα θέσει τα κατάλληλα θεμέλια για την καλλιέργεια υγιών εργασιακών σχέσεων στον χώρο εργασίας σας και παράλληλα θα συντείνει στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν επαναπαυόμαστε και θα συνεχίσουμε αποφασιστικά, ως υποστηρικτές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, τη δράση και το καθήκον μας για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων.
Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και ανάληψη ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για εξεύρεση των αναγκαίων συναινετικών λύσεων ώστε, με την ενεργό συμβολή μας, να ανατραπούν τα δεδομένα και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.