13/1/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο
για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων


Την πλήρη στήριξή του ιδίου, αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Κύπρο και το εξωτερικό για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων, οι ενέργειες που γίνονται για την ανάπτυξη σχεδίου για την επανεγκατάσταση των εγκλωβισμένων, καθώς και τρόποι ενίσχυσης της δράσης των αποδήμων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων και του δράματος των οικογενειών τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία, την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. «Είναι πάγια θέση μας ότι η κάθε οικογένεια του κάθε αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου, πάντοτε με πειστικά αποδεικτικά στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου. Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τα διαχρονικά προβλήματα που θέτει η Τουρκία στις προσπάθειες για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων, όπως είναι η άρνηση των κατοχικών αρχών να παράσχουν πρόσβαση στα συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), για σκοπούς πραγματοποίησης εκταφών στις στρατιωτικές ζώνες. Συμπλήρωσε ότι ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο που θέτει η Τουρκία είναι η απαγόρευση πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού και η παροχή πληροφοριών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Ομήρου και Φωτίου συζήτησαν το μεγάλο θέμα της μετακίνησης οστών των αγνοουμένων από τους πρωτογενείς τάφους τους. «Αυτό, δυστυχώς, είναι αποδεδειγμένο ότι συμβαίνει και είναι μια πολύ συγκλονιστική πτυχή του όλου δράματος των αγνοουμένων. Προφανώς, αυτό γίνεται για να αποκρύψει η Τουρκία το μεγάλο έγκλημα που έχει γίνει», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους Κυβέρνηση και Βουλή μαζί μπορούν να θέσουν το θέμα στη διεθνή κοινότητα, με στόχο ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «αυτό το δράμα δεν μπορεί να συνεχιστεί και νομίζω ότι όταν υπάρχουν τέτοιες πραγματικότητες αξίζει τον κόπο, σε μια συντονισμένη στρατηγική Κυβέρνησης και Βουλής, να προσπαθήσουμε να πρέπει να εξασκηθούν τέτοιες πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί, στο πλαίσιο της ΔΕΑ πάντοτε, για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος».

Επίσης, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με σχέδιο που θα αφορά την επανεγκατάσταση εγκλωβισμένων στις περιοχές όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι από το 1974. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο τυγχάνει ήδη επεξεργασίας και θα παρέχει κίνητρα για να παραμείνει ο κόσμος στις πατρογονικές του εστίες.

Σε σχέση με τη νέα στρατηγική για τους αποδήμους μας, ο κ. Φωτίου είπε ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, στη δεύτερη και τρίτη γενιά Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι νέες γενιές να δραστηριοποιηθούν με τη βοήθεια και τη στήριξη της Πολιτείας και της Κυβέρνησης της Κύπρου. «Ασφαλώς, οι απόδημοι μπορούν να επιτελέσουν έναν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, με όλες τις προκλήσεις των Τούρκων και με όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά στην περιοχή μας», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα ετοιμάζουν συνεργασία με την εβραϊκή διασπορά, ώστε σε κάποια θέματα, οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν θέματα που αφορούν και άπτονται των συμφερόντων τους.