27/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή σε ημερίδα για τις εικαστικές τέχνες

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
σε ημερίδα για τις εικαστικές τέχνες

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ημερίδα που υπόσχεται ένα δημιουργικό πρωινό σε όλους τους παρευρισκομένους. Την ημερίδα με τίτλο «Ποιητές και Παραμυθάδες συνομιλούν με την Εικαστική Τέχνη» διοργανώνουν το Grammar School Λευκωσίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Δευτέρας. Η διοργάνωση μιας ημερίδας με καθαρά λογοτεχνικό περιεχόμενο έγινε θεσμός για τα σχολεία της Λευκωσίας και την αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αρχές κάθε Ιανουαρίου.
Το φετινό θέμα εστιάζεται στον δημιουργικό διάλογο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες. Μέσα από τον Διαγωνισμό Ποίησης και Παραμυθιού στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα, για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της Επαρχίας Λευκωσίας και Ιδιωτικών σχολείων, οι μαθητές γνώρισαν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και συνδιαλέχθηκαν με το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου». Οι φιλόδοξοι μικροί μας ποιητές και παραμυθάδες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν σήμερα με ποιητές, ποιήτριες και παραμυθάδες από όλη την Κύπρο, καθώς και με την Ελληνίδα συγγραφέα και εικονογράφο Παυλίνα Παμπούδη.
Η πορεία του πνεύματος μέσα σε κάθε λαό συνδέεται άρρηκτα και με τον ποιητικό λόγο και το παραμύθι. Αρχής γενομένης από το δημοτικό τραγούδι, απολαμβάνουμε την κάθε μυθοπλασία μέσα από την καθαρή ποιητική φόρμα του τραγουδιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ποίημα και το παραμύθι καλλιεργούν τις ευαισθησίες κάθε ανθρώπου, από την παιδική του ηλικία. Πέρα από τον διδακτικό χαρακτήρα του λόγου στα δύο αυτά είδη, η μαγεία και το υπερφυσικό τους στοιχείο ασκούν μια μοναδική γοητεία στον άνθρωπο, προσφέροντας ποικίλες προκλήσεις για δημιουργία.
Συγχαίρω όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό και αντιμετώπισαν την πρόκληση γόνιμα και δημιουργικά. Συγχαίρω ιδιαίτερα εκείνα τα παιδιά, τα οποία διακρίθηκαν και θα τιμηθούν με Βραβεία και Επαίνους στο τέλος της σημερινής ημερίδας.
Συγχαίρω ακόμα όλους όσοι εργάσθηκαν με ζήλο για να υλοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μύησης στα μυστικά της Ποίησης και του Παραμυθού. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και ας γίνουν τα έργα των ποιητών, των παραμυθάδων και των εικαστικών του τόπου μας πηγή έμπνευσης, πολιτιστικής αναφοράς και δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών μας.