4/12/14

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη


Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για τη νέα χρονιά και θέλω καταρχάς και δημόσια να αναφέρω ότι πέρα από τον ενδεδειγμένο αυστηρό κοινοβουλευτικό   έλεγχο, το κλίμα που επικράτησε ήταν κλίμα υπευθυνότητας και συναντίληψης.

Αναντίλεκτα, ο φετινός προϋπολογισμός,   η συζήτηση για το φετινό προϋπολογισμό διεξήχθη υπό το φως των απαράδεκτων απειλών της Τουρκίας και της προκλητικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας   εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι καλά γνωστό, απαντά σ’ αυτές τις προκλήσεις προτάσσοντας πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα. Η Κύπρος δεν έχει κανένα συμφέρον να συρθεί στο δρόμο που επιλέγει η Τουρκία, στο δρόμο δηλαδή της έντασης και της στρατιωτικοποίησης του ζητήματος της ενέργειας. Αυτό είναι πρόδηλο.

Πρόδηλο είναι όμως ταυτόχρονα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη έναντι των επιβουλών της Τουρκίας. Αντίθετα, οι πρόσφατες προκλήσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτό που γνωρίζαμε, βεβαίως, και πριν από τις προκλήσεις. Ότι δηλαδή οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέπουν να επιτηρούμε και να ασκούμε το απαιτούμενο και ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της ΑΟΖ. Που θα μας επιτρέπουν να ασκούμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας εντός της περιοχής ευθύνης μας στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στην προμήθεια των απαραίτητων μέσων, που σε συνδυασμό   με στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες με φίλες χώρες, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να πετύχουμε το στόχο αυτό.  

Στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, κεντρικός στόχος  είναι και η τεχνολογική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί και την έναρξη του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, θεμελιώδες στοιχείο του οποίου είναι η έμφαση   στις νέες τεχνολογίες και ο εκσυγχρονισμός τω ν οπλικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Τα όσα έχω μόλις αναφέρει αποτυπώνουν, νομίζω, και το πολιτικό στίγμα του φετινού προϋπολογισμού, τον οποίο και θεωρώ ως αφετηρία ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για την ικανοποίηση στρατηγικών αναγκών της Δημοκρατίας, που όπως έχω πει εκπηγάζουν από τις νέες ενεργειακές προοπτικές της χώρας αλλά και που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα σύγχρονο και ευέλικτο στρατό, ο οποίος θα στηρίζεται κυρίως στον επαγγελματισμό. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο στρατό που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και ο οποίος, πέρα από τον κύριο ρόλο και αποστολή του που είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής, θα αποτελεί παράγοντα προαγωγής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω κάποιες παρερμηνείες που έχουν να κάνουν με το ύψος των αμυντικών δαπανών.   Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την καθολική μείωση των προϋπολογισμών σε όλα σχεδόν τα Υπουργεία και Οργανισμούς του Δημοσίου, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας παραμένει στα ίδια επίπεδα και για τα 3 έτη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2015-2017. Σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις τριετίας, οφείλω να διευκρινίσω ότι έχει επέλθει μια αξιοσημείωτη αύξηση.

Βεβαίως, αναντίλεκτα, οι προϋπολογισμοί για την Άμυνα, αν συγκριθούν με τους αυτούς ειδικά της δεκαετίας του 1990 ή των αρχών του 2000 είναι σημαντικά μειωμένοι. Όμως, θεωρώ ότι αν προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση που δείχνει ο φετινός προϋπολογισμός, μπορούμε να θέσουμε γερά θεμέλια, που θα μας επιτρέψουν, το συντομότερο δυνατό, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να αναπροσαρμόσουμε τις δαπάνες και να επισπεύσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.  
Σε σχέση τώρα με τις διάφορες επιμέρους πολιτικές και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και που αντανακλώνται στο προϋπολογισμό της νέας χρονιάς θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω τα ακόλουθα:

1.                Μεγάλη προτεραιότητα δίνουμε στα θέματα ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού. Γι’ αυτό και έχουμε συμπεριλάβει πρόνοια για προμήθεια με 7 νέων σύγχρονων ασθενοφόρων προκειμένου να υπάρξει πλήρης κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα, έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για τη δημιουργία εξεταστηρίου πυρομαχικών, ενώ πρέπει να σημειώσω ότι από τον Οκτώβριο έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύγχρονο χημείο – εργαστήριο πυρομαχικών για τις ανάγκες της Ε.Φ. που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Χημείου του κράτους. Την ίδια ώρα έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση και καταστροφή 1800 περίπου τόνων επικίνδυνων και πεπαλαιωμένων πυρομαχικών μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, ενώ πριν λίγες βδομάδες ολοκληρώθηκε νέος έλεγχος από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες, τους οποίους καλέσαμε προκειμένου να προβούν σε επιπρόσθετους ελέγχους ασφάλειας στον κύκλο αποθήκευσης, διακίνησης και χρήσης των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών.

2.                Έχοντας ως βασικό γνώμονα την ασφάλεια των εθνοφρουρών κατά τις μετακινήσεις τους από τα στρατόπεδα προς τα σπίτια τους και αντίστροφα, έχει καθιερωθεί σύστημα διακίνησης των εθνοφρουρών με μισθωμένα λεωφορεία, το οποία καλύπτει πολύ σημαντικό ποσοστό των στρατοπέδων σε όλη την Κύπρο.

3.                Προωθούμε μια σειρά νέων προγραμμάτων που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία των εθνοφρουρών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι προς τη κατεύθυνση αυτή έχει επεκταθεί το πρόγραμμα επιμορφωτικών σεμιναρίων στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, σε εθνοφρουρούς φυλακίων, ακριτικών περιοχών και μεγάλων στρατοπέδων και έχει ενισχυθεί η ψυχολογική στήριξη των εθνοφρουρών με ψυχολόγους από το ΚΕΝΘΕΑ και μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου.

4.                Θεσπίσαμε και εφαρμόσαμε σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της φυγοστρατίας μέσα από αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και κανόνων από τη μια, και μέσα από την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής θετικών κινήτρων από την άλλη. Αυτή η νέα πολιτική  περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την παροχή δυνατότητας σπουδών εξ αποστάσεως στους εθνοφρουρούς μας, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δίνοντας προτεραιότητα σ’ αυτούς που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης ή σε απομακρυσμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

5.                Σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης η επεξεργασία αριθμού σημαντικών νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν – κάποια για οκτώ τόσο χρόνια – και είχαν επίπτωση τόσο στην εύρυθμη λειτουργία όσο και στο ηθικό του προσωπικού, όπως για παράδειγμα τα νομοσχέδια για τις προαγωγές, την ιεραρχία και αφυπηρετήσεις αξιωματικών, για τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΥ και το ωράριο εργασίας.

6.                Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, καταργήσαμε τη πρακτική της παροχής απαλλαγών σε εφέδρους από το Υπουργείο Άμυνας που απαξίωνε το θεσμό. Παραχωρούνται διευκολύνσεις, κυρίως για αλλαγή ημερομηνίας παρουσίασης, όμως παραμένει σταθερός ο αριθμός των προβλεπόμενων παρουσιάσεων εντός του έτους.   Εντός των προσεχών εβδομάδων προχωρούμε στην ανακοίνωση ενός νέου   Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Εφεδρείας που θα στηρίζεται σε δυο άξονες. Πρώτο, στη βελτίωση της εκπαίδευσης και δεύτερο στη μείωση της άσκοπης σπατάλης χρόνου στις παρουσιάσεις των εφέδρων.

7.                Προχωρούμε στην υλοποίηση του προγράμματος «πράσινων στρατοπέδων» μέσα από την εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, αρχικά σε δέκα στρατόπεδα που διαθέτουν βιολογικούς σταθμούς και φωτοβολταϊκά συστήματα, με ορίζοντα υλοποίησης το 2016.

8.                Ολοκληρώνεται μέχρι το Φεβρουάριο 2015, ο εκσυγχρονισμός του ΚΣΕΔ για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου. Με τη νέα χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΜCC) και ο επίγειος δορυφορικός σταθμός (MEOLUT), ο οποίος θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε ότι αφορά τη λήψη συναγερμών από πλοία και αεροσκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο.   Η Κύπρος καθιερώνεται μέσω του ΚΣΕΔ ως κύριος περιφερειακός κόμβος στον τομέα Έρευνας- Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
9.                Παράλληλα, το ΚΣΕΔ συντονίζει την εκπαίδευση των Ομάδων εξειδικευμένου προσωπικού από διάφορα Υπουργεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πιθανών απειλών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στις γεωτρήσεις.   Πιο συγκεκριμένα, έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα σχολεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες 100 περίπου άτομα, κυρίως από την Ε.Φ. και την Αστυνομία, ως επίσης και από την Πυροσβεστική, Ιατρικές Υπηρεσίες και την Πολιτική Άμυνα.  

10.            Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας εξαιρετικά σημαντικής διοικητικής μεταρρύθμισης που αφορά τη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ και που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Πέραν από τις εξοικονομήσεις και τις οικονομίες κλίμακας, η μεταρρύθμιση αυτή, θα οδηγήσει σε συγχώνευση τμημάτων με παρόμοια σήμερα καθήκοντα στο ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ, θα αποδεσμεύσει στρατιωτικό προσωπικό που πρέπει να επιστρέψει στις μάχιμες μονάδες και θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τον έλεγχο.


_____________