12/11/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο
12/11/2014


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας στην Κύπρο κ. Angel Lossada. Καλωσορίζοντας τον Ισπανό Πρέσβη, ο κ. Ομήρου εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, σημειώνοντας το περιθώριο που υπάρχει για περαιτέρω ενίσχυσή τους, ειδικότερα στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής των δύο χωρών σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Lossada για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις τρέχουσες τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και την ως εκ τούτων αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου έκανε μνεία στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καταδικάζουν την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που ανέλαβε η γείτων χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε, σ’ αυτά τα πλαίσια, τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη στάση αρχών που τηρεί η Ισπανία σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Ο κ. Lossada ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και, ακολούθως, αντηλλάγησαν απόψεις επ’ αυτών.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Ισπανός Πρέσβης εξέφρασαν από κοινού τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας Κύπρου-Ισπανίας, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.