3/11/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το δημοσίευμα της Μιλιέτ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το δημοσίευμα της Μιλιέτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε στο τραπέζι των συνομιλιών, πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «σε σχέση τώρα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ θα ήθελα να αναφέρω ότι αποτελεί διαχρονική πρακτική της τουρκικής, ειδικά όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών περί δήθεν κατάθεσης προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κάποια θέματα ή στην κατάθεση χάρτη για το εδαφικό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών.
Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίξουμε το ‘παιχνίδι’ της Άγκυρας, το οποίο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό.
Σε σχέση με την ουσία του θέματος, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό.
Τέτοια κριτήρια, για παράδειγμα, είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους.
Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των συνομιλιών, ενώ ευελπιστούμε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και όλοι αυτοί που με δηλώσεις τους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, θα πάρουν και ένα μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα».