3/11/14

Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη στην παρουσίαση των Πρότυπων Εγγράφων για Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη στην παρουσίαση των Πρότυπων Εγγράφων για Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης
03/11/2014


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλοσωρίζω στην εκδήλωση αυτή, η οποία αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής και των στόχων που έχουμε θέσει.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κυβερνητικών κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής που έχει χαράξει η Κυβέρνηση, αφού στοχεύει ταυτόχρονα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι συγκεκριμένοι στόχοι ενισχύονται, σε σημαντικό βαθμό, με την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών τόσο προς όφελος του Δημοσίου, όσο και των καταναλωτών.

Παράλληλα, η στήριξη της αγοράς αυτής αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, στην άμεση και ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αγορά παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και ελέγχων. Αυτονόητα είναι τα οφέλη από τη βελτίωση ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς το ενεργειακό αποτύπωμα θα περιοριστεί.

Οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμών της αγοράς, όπως οι εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να επιτευχθεί:

 εξοικονόμηση ενέργειας και
 μείωση των λειτουργικών δαπανών στον κτιριακό τομέα.

Στοχεύουμε επίσης, στην αξιοποίηση του υψηλού δυναμικού για εξοικονόμηση ενέργειας που εμφανίζεται στα κτίρια του Δημόσιου Τομέα, μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης, με τη συμμετοχή των εταιρειών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών, ιδιαίτερα σε μία περίοδο έλλειψης κεφαλαίων στον Δημόσιο Τομέα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κράτος καταβάλλει ετησιώς 150 εκατομύρια ευρώ περίπου, ποσό που αυξάνεται κάθε χρόνο. Εκ των πραγμάτων, καθίσταται επιβεβλημένη η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε συνδυασμό με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών στον κτιριακό τομέα.

Με τους περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμους του 2006 έως 2012, η Κύπρος έχει ενσωμάτωσει στο εθνικό της δίκαιο την Οδηγία 2012/27/ΕΕ που στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων με τη λήψη διαφόρων μέτρων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες, τις κλιματικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων καθώς, και το βέλτιστο από πλευράς κόστους, επίπεδο.

Βάσει των προνοιών της προαναφερθείσας οδηγίας, βασική υποχρέωση και απώτερος στόχος μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των ψυχομένων και θερμαινόμενων κτιρίων (ωφέλιμο εμβαδό), που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από το Κράτος, κάθε χρόνο με ορίζοντα το 2020. Σύμφωνα δε με τις πρόνοιες της Εθνικής Νομοθεσίας, τόσο τα νέα κτίρια όσο και αυτά που αναβαθμίζονται θα πρέπει να κατατάσσονται στην ενεργειακή κατηγορία Β.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει συστήσει μία ομάδα εργασίας για τον καθορισμό της στρατηγικής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κυβερνητικών κτιρίων, στην οποία συμμετέχουν το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, η Υπηρεσία Ενέργειας, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο έχει τον συντονισμό των εργασιών της ομάδας.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσίων έχει αναλάβει την ετοιμασία των πρότυπων εγγράφων για τη σύναψη συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης. Τα έγγραφα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση για περίοδο δύο μηνών, η οποία λόγω ακριβώς του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το Τμήμα προβαίνει ήδη στην αξιολόγηση των μέχρι σήμερα υποβληθέντων σχολίων, και εντός των δύο προσεχών εβδομάδων θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο για την οριστικοποίηση των Εγγράφων.

Στόχος μας είναι να προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί για την πιλοτική εφαρμογή συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης πριν το τέλος του έτους, ένας για το κτίριο των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ένας για το κτίριο των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Τα έγγραφα που έχουν ετοιμαστεί, υιοθετούν τη μέθοδο του διαμοιραζόμενου οικονομικού oφέλους (shared savings), βάσει της οποίας η χρηματοδότηση των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου αναλαβάνεται από τον Πάροχο Ενεργειακών Υπηρεσιών. Η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνεται από την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει λόγω ακριβώς της εξοικονόμησης ενέργειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας αυτής για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των ιδιόκτητων κυβερνητικών κτιρίων, θεωρούμε τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης βασικό εργαλείο. Και αυτό γιατί, με την εφαρμογή τους, ευελπιστούμε, πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, να πετύχουμε:

 σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας,
 ανάλογη μείωση των λειτουργικών εξόδων και κατ΄ επέκταση εξοικονόμηση πόρων, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Η επιλογή μας για χρησιμοποίηση των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης βασίζεται κυρίως:

 στα υψηλά κόστη ενεργειακής κατανάλωσης των κυβερνητικών κτιρίων, λόγω του μεγέθους τους,
 στα σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και κατ΄ επέκταση τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μέτρων που θα εφαρμοστούν,
 στις σταθερές συνθήκες ιδιοκτησίας,
 στις σταθερές συνθήκες χρήσης και λειτουργίας των κτιρίων,
 στην, κατά το δυνατό, ελαχιστοποίηση του χρόνου αποπληρωμής των επενδύσεων, και τέλος
 στην αδυναμία, στο παρόν στάδιο, του Κράτους να χρηματοδοτήσει τέτοιες επενδύσεις με ίδια κεφάλαια.

Πέραν των πιο πάνω σημαντικών για την Κυβέρνηση στόχων, η επιτυχής εφαρμογή και υλοποίηση των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης προϋποθέτει τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου. Οι συμβάσεις αυτές αποτελούν μία μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πέραν της υλοποίησης των στόχων μας, θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή του τόπου στην ανάπτυξη.

Ευελπιστούμε λοιπόν στη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, ιδιαίτερα όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, για την εφαρμογή των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης, και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είτε ως επενδυτών είτε για τη χορήγηση των αναγκαίων κεφαλαίων υπό μορφή δανεισμού.

Προσδοκούμε, λόγω ακριβώς της φύσης των συμβάσεων αυτών, στην εισαγωγή νέων υψηλής ενεργειακής απόδοσης τεχνολογιών, στην αξιοποίηση επιστημονικού προσωπικού, όπως οι Εξειδικευμένοι Εμπειρογνώμονες και οι Ενεργειακοί Ελεγκτές και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναπόφευκτα λοιπόν θεωρούμε τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης ως ένα σημαντικό πυλώνα στην ενίσχυση της προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση των πρότυπων εγγράφων ενεργειακής απόδοσης. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω όλους έσας για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, ευελπιστώντας σε στενότερη συνεργασία για την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης.