18/11/14

Ο Υπουργός Ενέργειας θα συμμετάσχει σε συνέδριο υψηλού επιπέδου για την ευρωμεσογειακή ενεργειακή συνεργασία, στη Ρώμη

Ο Υπουργός Ενέργειας θα συμμετάσχει σε συνέδριο υψηλού επιπέδου για την ευρωμεσογειακή ενεργειακή συνεργασία, στη Ρώμη
18/11/2014


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο υψηλού επιπέδου με θέμα «Δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Γέφυρας: Η Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού στο Πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας». Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 10 – 11 Ιούλιου 2014 και συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Μάλτας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία Μεσογειακού Κόμβου Φυσικού Αερίου (“Mediterranean Gas Hub”).

Οι εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ξεκινούν απόψε με δείπνο εργασίας για συζήτηση του ρόλου των περιφερειακών επενδύσεων στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός «Ευρωμεσογειακού Ενεργειακού Συνεταιρισμού».

Στην πρωινή σύνοδο της Τετάρτης, με θέμα τη δημιουργία ενός Μεσογειακού Κόμβου Φυσικού Αερίου, θα εξεταστούν τα ζητήματα των νέων πηγών και διαδρόμων προμήθειας φυσικού αερίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου για τις μεταφορές και, τέλος, της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Οι εργασίες της απογευματινής συνόδου θα αφορούν στη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων ηλεκτρισμού στη Μεσόγειο και, συγκεκριμένα, στην ασφάλεια, απόδοση και ευελιξία που μπορεί να προσφέρει η περιφερειακή διασύνδεση, στις εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, στους τρόπους χρηματοδότησης των περιφερειακών υποδομών παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Κατά την παραμονή του στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Λακκοτρύπης προγραμματίζεται, επίσης, να ενημερώσει ομάδα Ιταλών δημοσιογράφων για τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Ενέργειας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου.