5/11/14

Υπουργός Οικονομικών: Η ύφεση φαίνεται να έχει διανύσει τον κύκλο της





Υπουργός Οικονομικών: Η ύφεση φαίνεται να έχει διανύσει τον κύκλο της
05/11/2014


Η ύφεση φαίνεται να έχει διανύσει τον κύκλο της και γι’αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας να τη θωρακίσουμε και όχι να τη διακυβεύσουμε, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του 5ου Συνταξιοδοτικού Φόρου, στο ξενοδοχείο Hilton Park, ο Υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων, πως «η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών είναι μέρος της καταγεγραμμένης πλέον διόρθωσης και αποκατάστασης της οικονομίας». Πρόσθεσε: «Στο ίδιο πλαίσιο θα ενέτασσα την πρώτη μετά από το 2008 αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και το γεγονός πως η ύφεση, σύμφωνα με τα δεδομένα πλέον, φαίνεται να έχει διανύσει τον κύκλο της. Είναι γι’ αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επιλογές και οι συμπεριφορές μας να είναι τέτοιες που αυτή την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας μας να τη στηρίξουμε, να τη θωρακίσουμε και όχι βεβαίως να τη διακυβεύσουμε».

Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και κληθείς να πει κατά πόσον εκεί θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Θα επιχειρήσω να ενημερώσω και να εξηγήσω στο Eurogroup πως έχουμε ως τώρα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ακόμη και τη μία συγκεκριμένη που ήταν σε εκκρεμότητα, και οι οποίες θεωρούμε ότι επιτρέπουν πλέον τη συνέχιση του προγράμματος περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησης. Βεβαίως είναι πολύ πιθανό το ίδιο το Eurogroup να αξιολογήσει και τα πολιτικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται εντός Κύπρου».

Ερωτηθείς στη συνέχεια να πει εάν τον ανησυχούν οι εξαγγελθείσες προθέσεις κάποιων πολιτικών κομμάτων σε σχέση με το θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, οι οποίες καταγράφονται από την Τρόικα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Δεν θεωρώ πώς θα ήταν σωστό δημοσίως να συζητήσουμε με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Θεωρώ όμως επιβεβλημένο να επιχειρήσουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Θεωρώ πως οι στοχεύσεις μας είναι κοινές και θεωρώ πως μπορούμε ακόμη και τις πολιτικές διαφωνίες που είχαν προκύψει να τις διαχειριστούμε υπεύθυνα με τρόπο που δεν θα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την κυπριακή οικονομία, αλλά αντιθέτως θα δημιουργεί διεξόδους και θα επιτρέπει τη συνέχιση της πορείας διόρθωσης και ανάκαμψης της οικονομίας μας». Υπέδειξε, επίσης, πως η νομοθεσία για τις εκποιήσεις στις περιπτώσεις κατοικίας θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά με το νέο έτος έτσι ώστε να συμπέσει με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.