11/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στη συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2013

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στη συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2013
11/11/2014


Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής για το 2013.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα στον τομέα του ηλεκτρισμού είναι μεγάλες και οι αλλαγές που τροχοδρομούνται διαρθρωτικές. Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο, σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, προχωρούν αποφασιστικά με την αναθεώρηση και τροποποίηση των Κανόνων Αγοράς, με στόχο την εμπορική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Έχω ήδη ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόταση της ΡΑΕΚ για εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου που θα συνδυάζει διαδοχικά στάδια προθεσμιακής αγοράς και κοινοπραξίας ισχύος με μηχανισμό ισοζυγίου, γνωστό και ως Net-Pool. Επίσης, σημειώνω ότι πολύ σύντομα θα εξαγγελθεί η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία τόσο η ΑΗΚ όσο και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί του Προσχεδίου του Προτεινόμενου Λεπτομερούς Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Εκ των πραγμάτων, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθειά μας για αναδιοργάνωση του τομέα του ηλεκτρισμού, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου σχήματος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και δημόσια το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Οργανισμού, που με αποφασιστικότητα έλαβαν και λαμβάνουν μέτρα με αποκλειστικό γνώμονα τον εξορθολογισμό και ανασχηματισμό της Αρχής ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στην ετήσια έκθεση της ΑΗΚ για το 2013, η οποία κάνει αναφορά στα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Επιτύχατε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 26,4%, παρόλη τη μείωση στη συνολική παραγωγή κατά 11,3%. Επίσης, λόγω και του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, το μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού μειώθηκε μέσα στο 2013 κατά 4,5%, ενώ προωθείται περαιτέρω μείωση κατά 109 άτομα μόνιμο προσωπικό, μέσω της εφαρμογής νέου σχεδίου στοχευμένης εθελούσιας αφυπηρέτησης κατά τη χρονική περίοδο 2014 - 2015.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές. Οι ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ για λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό του Οργανισμού, μας βρίσκουν σύμφωνους. Ιδιαίτερα ο λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ, ο οποίος θα καταδείξει εκείνους τους τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω οικονομική βελτίωση. Από την άλλη, ο λειτουργικός διαχωρισμός του Οργανισμού θα βοηθήσει στη σωστή κατανομή εργασίας μεταξύ του προσωπικού και στην αύξηση των συνεργιών μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών που επιτελεί.

Η πιστή εφαρμογή των πιο πάνω αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της κερδοφορίας του Οργανισμού μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με σταθερά και γοργά βήματα. Η ΑΗΚ, αφουγκραζόμενη τις προκλήσεις των καιρών, προχωρεί και με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέους τομείς, όπως είναι η εγκαθίδρυση και αδειοδότηση εταιρείας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και η σύναψη συμφωνιών με τον Κυπριακό Οργανισμό Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΟΔΑΠ), για ενοικίαση δεξαμενών της ΑΗΚ για αποθήκευση μέρους των αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία διατηρεί ο ΚΟΔΑΠ.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, η ΑΗΚ συγκαταλέγεται στους οργανισμούς που υπόκεινται σε αποκρατικοποίηση. Όμως, η εντατική δουλειά μετατίθεται σε βάθος χρόνου, με κατάληξη μέσα στο 2018 και αφού μεσολαβήσουν εμπεριστατωμένες μελέτες από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, σε στενή συνεργασία και με την ενεργό εμπλοκή του Υπουργείου Ενέργειας.

Απευθυνόμενος, λοιπόν, στο προσωπικό του Οργανισμού, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι, παρά τη διάχυτη κινδυνολογία, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κατοχυρώνει τα δικαιώματα και ωφελήματά του. Επιπλέον, διασφαλίζεται η αντιπροσώπευσή του στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, μέσω της συμμετοχής σε αυτήν των συντεχνιών που το εκπροσωπούν.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι ξεκάθαρο πως για να επέλθει μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται να αναληφθούν δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Η λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς δεν αναμένεται από μόνη της να επιφέρει μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως, το κλίμα ανταγωνισμού αναμένεται να προσελκύσει νέους συμμετέχοντες στην αγορά, προσδίδοντας σημαντική δυναμική στην οικονομία μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, εισάγοντας καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και επιτρέποντας την προσφορά νέων υπηρεσιών και προϊόντων προς τον καταναλωτή.

Για να επέλθει άμεσα μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής και, συγκεκριμένα, το μέρος εκείνο που οφείλεται στις εισαγωγές καυσίμων. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχοντας, λοιπόν, το βλέμμα στραμμένο και στην εκμετάλλευση των πρόσφατων και μελλοντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, το Υπουργείο αναμένει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης λύσης και εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία που επιδεικνύει η ΑΗΚ προς τη ΔΕΦΑ για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η εισαγωγή φυσικού αερίου σε ελκυστικές τιμές θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό μας μίγμα, μειώνοντας το συνολικό κόστος και συμβάλλοντας θετικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να συμβάλει, υπό προϋποθέσεις, στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και, κυρίως, από φωτοβολταϊκά συστήματα. Η πέραν του 40% μείωση της απαιτούμενης κεφαλαιουχικής δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία καταγράφηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό λειτουργικό τους κόστος, καθιστούν σήμερα την παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα ανταγωνιστική σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή από συμβατικά καύσιμα.

Επιπρόσθετα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμβάλλουν θετικά στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, αφού μειώνουν τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές ενέργειας.

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους, το Υπουργείο, σε στενή συνεργασία με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και την ΑΗΚ, προχώρησε στη διενέργεια μελέτης με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA αναφορικά με τη βέλτιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου. Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης αυτής, τα οποία αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός, θα τροφοδοτήσουν τη διενέργεια μιας πιο λεπτομερούς μελέτης αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες του δικτύου για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η οποία και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο αυτές μελέτες θα συμβάλουν στον καταρτισμό της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου με χρονικό ορίζοντα το 2030, αλλά και στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ.

Είναι, θεωρώ, σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφερθώ εν συντομία και στη λειτουργία του πρωτοποριακού προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές κατοικιών με τη μέθοδο του Net Metering, που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η ΑΗΚ έχει αναλάβει τη διαχείριση όλων των αιτήσεων που υποβάλλονται από τους δικαιούχους και τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο. Συνολικά, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, οι υποβληθείσες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 6.300 ενώ 4.108 συστήματα συνολικής δυναμικότητας 12,2 Μεγαβάτ έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, για το έργο που επιτελείτε και τις προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού, διοίκηση και προσωπικό, για μετατροπή της ΑΗΚ σε έναν πιο ευέλικτο Οργανισμό, έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με επιτυχία μέσα σε διαφοροποιημένες συνθήκες. Να είστε βέβαιοι πως τόσο το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε πάντα έτοιμοι να εισακούσουμε τις προτάσεις, εισηγήσεις και προβληματισμούς σας ώστε με πνεύμα συνεργασίας να ανταποκριθούμε επάξια στις προκλήσεις των καιρών.