10/10/14

Συνάντηση της Προέδρου της Γερουσίας των Κάτω Χωρών με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Συνάντηση της Προέδρου της Γερουσίας των Κάτω Χωρών
με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών


Η Πρόεδρος της Γερουσίας των Κάτω Χωρών, κα Ankie Broekers-Knol, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, είχε σήμερα συνάντηση με Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Στη συνάντηση, παρέστησαν από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, η κα Μαρία Κυριακού, η οποία προήδρευσε της Επιτροπής, καθώς και οι κ.κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Γιώργος Περδίκης και Νίκος Κουτσού. Την κα Broekers-Knol συνόδευαν η Πρέσβης των Κάτω Χωρών στην Κύπρο, κα Brechje Schwachöfer, ο Γενικός Διευθυντής της Γερουσίας, κ. Geert-Jan Hamilton και η Σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων, κα Emma Brandsen.

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Ολλανδικής Γερουσίας, η κα Κυριακού αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ολλανδία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου. Αναφερόμενη δε στη Δανειακή Σύμβαση της Κύπρου, η κα Κυριακού τόνισε ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην πιστή εφαρμογή της, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ταλανίζει την οικονομία και, όσο η ανεργία αυξάνεται, τόσο επιδεινώνονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσής τους. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η ύπαρξη εργατικού δυναμικού με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αναμένεται να διευκολύνει την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Η Πρόεδρος της Γερουσίας των Κάτω-Χωρών εξήρε τις προσπάθειες και τις θυσίες του κυπριακού λαού στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η ολλανδική οικονομία, σημειώνοντας ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση έχει τα τελευταία χρόνια αυξηθεί περίπου κατά 20%, επιδεινώνοντας την ικανότητα των πολιτών για αποπληρωμή των δανείων τους, γεγονός που τους αναγκάζει σε εκποίηση περιουσιών τους.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν, εξάλλου, το ζήτημα της αυξανόμενης ανεργίας των νέων σε Κύπρο και Ολλανδία, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση στην οποία πρέπει να δοθεί συντονισμένη απάντηση. Η κα Κυριακού ενημέρωσε σε αυτό το πλαίσιο για την πολιτική προσωρινής εργοδότησης ανέργων, ενώ η κα Broekers-Knol είπε ότι η αύξηση της κινητικότητας προς εξεύρεση εργασίας, ιδίως εντός της Ε.Ε., πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε από κυπριακής πλευράς το πρόβλημα της φυγής ειδικευμένου προσωπικού, που προκύπτει από την οικονομική κρίση, και τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης του τοπίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κα Κυριακού αναφέρθηκε, εξάλλου, στο οικονομικό θαύμα που ακολούθησε το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Κύπρος με την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, επισημαίνοντας ότι αυτό το επίτευγμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού, η οποία επιδεικνύεται και υπό τις παρούσες δυσχερείς περιστάσεις.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι συντάξεις και τα κοινωνικά ωφελήματα, καθώς και η ανάγκη καλλιέργειας κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις.

________________