10/10/14

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μ. Δημητριάδη

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
κ. Μ. Δημητριάδη στα εγκαίνια του έργου
τοπιοτέχνησης του κυκλικού κόμβου Γερμασόγειας


Αιδεσιμότατε,
Φίλε Δήμαρχε της Γερμασόγειας και φίλοι Δήμαρχοι της περιοχής,
κύριοι Βουλευτές,
Φίλοι και Φίλες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του έργου της τοπιοτέχνησης του κυκλικού κόμβου Γερμασόγειας και των πέριξ νησίδων, έργο το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον του Υπουργείου για αισθητική αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων σε έργα υποδομής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και το επίπεδο της περιβαλλοντικής μας συνείδησης αλλά και της εικόνας του τόπου μας προς τα έξω.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εκτός από την παροχή ενός αποδοτικού και αποτελεσματικού δικτύου μεταφορών, θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας και την ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ισορροπημένη και καλαίσθητη ανάπτυξη.

Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την φύτευση 58 διαφόρων κυπριακών δένδρων, πέραν των 2.200 κυπριακών θάμνων διαφόρων τύπων και 3.200 τετραγωνικών μέτρων χλοοτάπητα.

Διαμορφώθηκαν επίσης και διάδρομοι από πλακόστρωτο και τοποθετήθηκαν ογκόλιθοι από ασβεστολιθικό κυπριακό πέτρωμα ως μέρος της τοπιοτέχνησης και διακόσμησης του, ενώ οι τοίχοι από σκυρόδεμα που κατασκευάστηκαν επενδύθηκαν με κυπριακή πέτρα της περιοχής προσδίδοντας έτσι ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στην όλη εργασία.

Τοποθετήθηκε επίσης και μοντέρνος ηλεκτροφωτισμός που δίδει μια άλλη όψη του Έργου κατά τις βραδινές ώρες.

Έγινε, όπως βλέπετε, μια συνειδητή προσπάθεια για ανάδειξη κυπριακών φυτών και πέτρας που να συνάδει με τη χλωρίδα και τα πετρώματα της γύρω περιοχής.

Τοποθετήθηκαν παράλληλα μοντέρνα συστήματα άρδευσης με ανεξάρτητη αντλία και κεντρική μονάδα ελέγχου με τρόπο ώστε να μην γίνεται σπατάλη νερού. Έγινε επίσης πρόνοια για τις υποδομές άρδευσης για τη μελλοντική φύτευση των πρανών από τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας μέχρι τον προφήτη Ηλία και στις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου.

Η μελέτη και η ετοιμασία των εγγράφων του διαγωνισμού ήταν το αποτέλεσμα μιας στενής και άριστα συγκροτημένης και οργανωμένης συνεργασίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Γεωργίας, του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, κάτω από το συντονιστικό ρόλο του Τμήματος Δημοσίων Έργων σαν η Αναθέτουσα Αρχή.

Η εργοληπτική Εταιρεία ΑΝ. CHRISTOU PROPERTIES & CONSTRUCTIONS LTD και οι υπεργολάβοι της, εταιρείες Theophillides Gardens Ltd και Pan. Christou Electrical Ltd εκτέλεσαν το Έργο έναντι δαπάνης της τάξεως των €300.000, κάτω από την επίβλεψη του Μηχανικού του έργου και της ομάδας του, από το γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού Λεμεσού του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του έργου, τον φίλο Δήμαρχο Γερμασόγειας και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, που με τις άοκνες προσπάθειες και τις συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες τους συνεισέφεραν στην υλοποίηση αυτού του ωραίου Έργου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση του έργου, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, την Αρχή Ηλεκτρισμού, τη Cyta, την Αστυνομία Λεμεσού καθώς και τους Εργολάβους και υπεργολάβους του Έργου.

____________