24/10/14

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής



Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών
με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου  και Διατήρησης Άγριας Ζωής


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής και την Υπηρεσία Θήρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, αλλά και εκπροσώπους των κυνηγών από κάθε Επαρχία. Φαίνεται ότι το θήραμα μειώνεται συνεχώς και αυτό διαπιστώνεται μέσα από τις μετρήσεις στις οποίες προβαίνει η Υπηρεσία Θήρας. Συνεπώς, πρέπει να ληφθούν μέτρα, που έχουν σχέση με την αύξηση του θηράματος. Για φέτος, πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες: Θα πρέπει να μειωθούν οι (κυνηγετικές) εξορμήσεις και, συγκεκριμένα, από 17 να μειωθούν στις 13. Αλλά, παράλληλα και ταυτόχρονα, θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, που στοχεύουν στην αύξηση του θηράματος. Αποφασίσαμε ότι θα δοθούν στους κυνηγετικούς συλλόγους – όσοι ενδιαφέρονται – να μεγαλώσουν πέρδικες (50.000 περίπου) τις οποίες, μετά, θα απελευθερώσουν. Είπαμε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο στενή αστυνόμευση, σε σχέση με τη λαθροθηρία».

Στη συνέχεια και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «η λαθροθηρία οργιάζει», ο κ. Χάσικος είπε: «Θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση προς τους εντιμότατους Δικαστές. Ο Νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές στο θέμα της λαθροθηρίας. Διερωτώμαι γιατί οι ποινές (τα πρόστιμα) που επιβάλλονται  – και έχω δικαίωμα να κρίνω – σε σχέση με τη λαθροθηρία, είναι τόσο χαμηλές. Όταν, για παράδειγμα, για τα αμπελοπούλια μιλούμε για 6.000 ευρώ πρόστιμο, για τον λαγό, για τη λαθροθηρία, μιλούμε για μερικές εκατοντάδες ευρώ πρόστιμο. Θα πρέπει οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια, αν θέλουμε να ενεργήσουμε προληπτικά, να είναι πολύ πιο αυστηρές.

Άλλα μέτρα που επεξεργαζόμαστε είναι, στα πλαίσια του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει σχέση, κυρίως, με τον λαγό, να εξεύρουμε τρόπους αύξησης του θηράματος. Θα είμαστε σε τακτική επαφή με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους, θα παρακολουθούμε το θέμα από κοινού και, εκεί και όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, θα λαμβάνονται».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της αστυνόμευσης της λαθροθηρίας  και κατά πόσο θα συζητήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τρόπους ενίσχυσης της Αστυνομίας σε προσωπικό, ο κ. Υπουργός είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε, τώρα, ως προτεραιότητα στην αποστολή της Αστυνομίας, πρώτα το κυνήγι. Από την άλλη, όμως, να δούμε πώς ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια αστυνόμευσης».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν είναι σωστό «τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας να ασχολούνται κατά το μέγιστο μέρος του χρόνου τους με (την αστυνόμευση) των αμπελοπουλιών και να αφήνουν τους άλλους λαθροθήρες να οργιάζουν στην Κύπρο», ο κ. Χάσικος δήλωσε: «Δεν ξέρω τι γινόταν παλιότερα, αλλά, σήμερα, δεν συμβαίνει αυτό. Τα αμπελοπούλια, είναι (μόνο) μία από τις ενασχολήσεις της Υπηρεσίας Θήρας. Το γεγονός ότι φέτος μειώθηκαν οι πυρκαγιές κατά 50%, ελπίζω να μην πέρασε απαρατήρητο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τύχη. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μέρος της οποίας αναλαμβάνει η Υπηρεσία Θήρας, όπως και άλλες Υπηρεσίες του Κράτους».


________________