28/10/14

Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση των Επιτροπών για θέματα γεωργίας, βιομηχανικής ανάπτυξης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη Ρώμη

Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση των Επιτροπών για θέματα γεωργίας,
βιομηχανικής ανάπτυξης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη Ρώμη


Ολοκληρώθηκαν χθες, στη Ρώμη, οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών αρμόδιων για θέματα γεωργίας, βιομηχανικής ανάπτυξης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη Συνάντηση, που φιλοξένησε η Ιταλική Γερουσία, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκη Γαβριήλ και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Ζαχαρία Ζαχαρίου.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα, που αφορούν στην ποιότητα των τροφίμων, τη διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την αναγέννηση της βιομηχανίας σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος της ποιότητας των τροφίμων, της οργανικής καλλιέργειας και της προστασίας παραδοσιακών προϊόντων, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι πρόσφατα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά οργανικών προϊόντων της ΕΕ τετραπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ η οργανική γη διπλασιάστηκε. Τόνισε δε την ανάγκη επικαιροποίησης και αναπροσαρμογής των κανονισμών που αφορούν στην οργανική καλλιέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τομέα και η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Αναφερόμενος στις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την οργανική παραγωγή και καλλιέργεια, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι αυτές αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις του υφιστάμενου συστήματος.

Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση του Κανονισμού για την οργανική καλλιέργεια και την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων παραγωγής με τον περιορισμό όλων των εξαιρέσεων και απαλλαγών στις τεχνικές παραγωγής. Επεσήμανε, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις και ανησυχίες της Κύπρου επί συγκεκριμένων ζητημάτων, που αφορούν στο νέο Κανονισμό. Ως κυριότερη ανησυχία, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε τις προτεινόμενες πρόνοιες του Κανονισμού για αύξηση του ποσοστού των ζωοτροφών, που προέρχονται από την ίδια γεωργική εκμετάλλευση ή την ίδια περιοχή. Τόνισε δε ότι οι ιδιαιτερότητες, που παρουσιάζουν οι κλιματικές συνθήκες της Κύπρου, το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης νερού και των ανομβριών, που αντιμετωπίζει η χώρα, καθιστούν ανέφικτη την παραγωγή πρωτεϊνούχων καρπών. Προσδοκούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να επιδείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη για τις ιδιαιτερότητες των κλιματικών συνθηκών της Κύπρου, υπέδειξε ο κ. Γαβριήλ.

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος της βιομηχανικής αναγέννησης, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι, συνεπεία της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου αύξησης στο 20% της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ένωσης μέχρι το 2020. Τόνισε δε την ανάγκη εξεύρεσης αποτελεσματικών τρόπων ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης, μέσω της προώθησης της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στην εμπειρία της Κύπρου από την ανακεφαλαιοποίηση με ιδίους πόρους (bail in) και το κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Ζαχαρίου τόνισε ότι η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εν μία νυκτί, είχε ως συνέπεια την έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, την απουσία επενδύσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μαζική κλίμακα. Σημείωσε δε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Κυπριακή Κυβέρνηση για αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κινητοποίησης, καλύτερης στόχευσης και αποτελεσματικότερης χρήσης των χρηματοδοτικών πόρων, που διατίθενται μέσω των περιφερειακών ταμείων, καθώς και συμπληρωματικών πόρων, από τα προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και “COSME”, προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Ζαχαρίου υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης συνέργειας και συντονισμού μεταξύ των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας, σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου.

Ο κ. Ζαχαρίου τόνισε την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών δράσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για μείωση του διοικητικού άχθους, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, όσον αφορά στη διαδικασία που απαιτείται για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, με την υιοθέτηση του One-Stop Shop και του Point of Single Contact, κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου.

__________________