28/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη


Όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό πρέπει να ζητήσουν από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα αυτά που πράττει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο ίδιος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μήνυμα της Ημέρας είναι ξεκάθαρο: Μόνο μέσα από εθνική ενότητα και ομοψυχία θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, τον κύριο μας στόχο που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, ειδικά στη σημερινή συγκυρία με την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε όσους επιθυμούν, μπορούν και πραγματικά θέλουν να λυθεί το Κυπριακό, να στραφούν προς την Άγκυρα, έτσι ώστε να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και έτσι να είναι εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος αν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο στόχος της δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Αν (η Τουρκία) πραγματικά εννοεί αυτά που δημόσια λέει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού –και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό-, τότε (όσοι ενδιαφέρονται για λύση) ας ζητήσουν από την Τουρκία και ας εργαστούν, ώστε άμεσα να τερματίσει αυτά που πράττει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς τι περιμένει η πλευρά μας από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Eide, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Eide θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Ευελπιστούμε ότι θα στείλει τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και το σωστό μήνυμα προς την Τουρκία είναι αυτό που έχω αναφέρει: Δεν μπορεί να επαναρχίσει διάλογος με την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και ένα γενικότερο σχόλιο για όλους: Δεν επιθυμεί κανείς περισσότερο από εμάς τη λύση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά δεν είναι εφικτό να διαπραγματεύεσαι υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού. Άρα, ευελπιστούμε ότι ο κ. Eide θα στείλει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία και εμείς ευχόμαστε να έχει αποτέλεσμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «για τέτοια θέματα ασφάλειας δεν θα ήταν ορθό να αναφερθώ δημόσια. Εκείνο που θέλω να αναφέρω είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά, νομικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Τα δικά μας διαθέσιμα μέσα είναι ελάχιστα, αλλά θεωρούμε ότι μπορούν, αν αξιοποιηθούν σωστά, να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε στα καθήκοντα του κανονικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος είναι μια χαρά στην υγεία, από χθες είναι πίσω στα καθήκοντα του –παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής- και αύριο θα βρίσκεται κανονικά στο γραφείο του».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες αποφάσεις των Δικαστηρίων αναφορικά με θέματα διαφθοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι δεν θα ήταν ορθό να σχολιάσει αποφάσεις των Δικαστηρίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «γενικότερα, αποτελεί γεγονός ότι το κύριο αίτημα της κυπριακής κοινωνίας, (και το εκφράζει) όποτε έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους του κράτους, είναι να υπάρξει επιτέλους κάθαρση.
Είναι με τις θυσίες του κυπριακού λαού που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα εδώ και αναφέρομαι στις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα και στα πετυχημένα stress tests των τραπεζών, τα οποία ευελπιστούμε κάποια στιγμή όλα αυτά να γίνουν αισθητά και στο επίπεδο του κόσμου.

Ο κυπριακός λαός –ο οποίος έχει υποστεί υπομονετικά όλες τις συνέπειες και στις θυσίες του στηρίζεται η όλη προσπάθεια, όχι μόνο της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά όλων- ζητά στο τέλος της ημέρας, ως ελάχιστο, να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

-----------------------