2/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δρος Reza Zabib.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο δρ Zabib διαβίβασε εκ μέρους του Ιρανού Προέδρου θερμές ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και πρόσκληση να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη.
Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις ο Ιρανός Πρέσβης αναφέρθηκε στην ύπαρξη οδικού χάρτη με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση τους. Τόνισε, εξάλλου, πως και οι δύο χώρες έχουν ως κοινό στόχο την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ιρανός Πρέσβης συνεχάρη την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη της Κοινής Διακήρυξης του Φεβρουαρίου 2014 και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για επίλυση του προβλήματος μέσα από διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Ο δρ Zabib έκανε στη συνέχεια αναφορά στην πρόταση του Ιρανού Προέδρου σε σχέση με την καταπολέμηση της βίας και του εξτρεμισμού, την οποία παρουσίασε πέρυσι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και η οποία χαιρετίστηκε, όπως είπε, ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή επαναλαμβάνουν την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την υλοποίηση αυτής της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτοβουλίας ως ενός κοινού και αναπόφευκτου στόχου», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, τόνισε την ετοιμότητα της Ιρανικής κυβέρνησης να συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιραστεί τις εμπειρίες της με φίλες χώρες όπως η Κύπρος.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος και το Ιράν, λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, μοιράζονται κοινές ιστορικές εμπειρίες από την αρχαιότητα και έχουν παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, « υπογράμμισαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και από αυτή την άποψη, σας διαβεβαιώνω ότι πρόθεσή μου είναι να αναπτύξω περαιτέρω τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τον ερχόμενο μήνα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον νέο Πρέσβη ότι η ήρθε στην Κύπρο σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της, αφού η ανακάλυψη τεραστίων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε την οικονομική και πολιτική σημασία της περιοχής. Οι προσπάθειες της Κύπρου για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, υπογράμμισε, έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες και ενισχύουν τον στρατηγικό ρόλο που η Κύπρος θέλει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, ως κέντρο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, σε μια χρονική στιγμή που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατανοούμε πλήρως ότι το Ιράν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και τόνισε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διπλωματική προσπάθεια μεταξύ των εταίρων Ε3+3 και του Ιράν για εξεύρεση ειρηνικής, συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι ο νέος κύκλος πυρηνικών συνομιλιών θα είναι καρποφόρος και θα επιφέρει ένα τελικό αποτέλεσμα.
Σε μια στιγμή που η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται υπό την απειλή τρομοκρατικών δυνάμεων, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ένα πλήρως εναρμονισμένο Ιράν μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στο να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή και να συμβάλει προς την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Κύπρος, συνέχισε, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, έχει ενεργό ενδιαφέρον στις εξελίξεις στην περιοχή και αναγνωρίζει την προοπτική για συνεργασία μεταξύ της και του Ιράν και τα συνολικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή όταν διευθετηθεί επιτέλους το πυρηνικό ζήτημα.
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα και ευημερία σε μια επανενωμένη Κύπρο και το λαό της, θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της.
Μια λύση που θα διασφαλίζει τις αξίες και αρχές της ΕΕ σε ολόκληρη τη νήσο, με την ενωμένη Κύπρο να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένας σημαντικός σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας, ικανή να πραγματώσει στο έπακρο τη μοναδική προνομιακή γεωγραφική της θέση - γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας - ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και η κοινή διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, παραμένει επίσης δεσμευμένη στην υιοθέτηση τολμητών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της αποκατάστασης της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ελπίζουμε ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μία εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή».
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.
_____________

Central Newsroom