2/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας, με έδρα τη Βηρυτό, κ. Ahmed Bouziane.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Bouziane διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου της Αλγερίας θερμές ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευχήθηκε υγεία, ευτυχία και πρόοδο στον κυπριακό λαό, με την ευκαιρία της 54 ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλγερινός Πρέσβης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.
Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αλγερίας, ο κ. Bouziane επιβεβαίωσε τη θέληση, τόσο του Πρόεδρου, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, αλλά και των υπολοίπων μελών της Αλγερινής Κυβέρνησης, να εργαστούν για την ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών προς όφελος των δύο λαών. Υπογράμμισε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία θα ανοίξει νέα πεδία συνεργασίας και θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, ο Αλγερινός Πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινή κληρονομιά που μοιράζονται οι δύο χώρες ως κράτη της μεσογειακής κοινότητας, με τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, αναμφισβήτητα θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση μιας παραδειγματικής σχέσης σε όλα τα πεδία, καθιστώντας τη Μεσόγειο περιοχή προόδου και ειρήνης.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι σχέσεις Κύπρου και Αλγερίας αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι δύο χώρες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, αλλά και μέσα από τη στενή συνεργασία στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Έκτοτε, οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φόρα, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-Αλγερίας.
Ακολούθως, αναφερόμενος στην ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είπε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο η Αλγερία έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, προωθούμε την ενεργειακή συνεργασία με την Αλγερία, προς το συμφέρον και την ευημερία των δύο λαών. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:
«Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της και θα διασφαλίζει το μέλλον μιας ενωμένης Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διαδικασία αυτή αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση θαρραλέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι ζωτικά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και την αποκατάσταση της ελπίδας και της πίστης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω την εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών που διατηρεί η Αλγερία στο Κυπριακό και την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία εκφράζει έμπρακτα σε διεθνή φόρα και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας».
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.
_____________