2/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γερμανίας κ. Nikolai von Schoepff.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. von Schoepff αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο δυνατές. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχή επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία στις αρχές Μαΐου 2014 – την πρώτη διμερή επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Γερμανία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια - η οποία υπογράμμισε αυτές τις εξαίρετες σχέσεις με πολύ συμβολικό τρόπο. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος και η Γερμανία είναι στενοί εταίροι λέγοντας πως: “Είμαστε μέλη της ΕΕ και του Eurogroup, αυτές οι επαφές μεταξύ των χωρών μας είναι στενές και οι τομείς συνεργασίας είναι πολύ σημαντικοί σήμερα», και πρόσθεσε ότι ο πρωταρχικός σκοπός του είναι να ενδυναμώσει και να επεκτείνει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας στο μέλλον.
Σχετικά με την οικονομία της Κύπρου, ο κ. von Schoepff είπε ότι αυτή είναι σε πορεία σταθεροποίησης και η πρόοδος της χώρας όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής είναι αξιοσημείωτη. «Η Κυβέρνηση σας», πρόσθεσε, «έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τέσσερις γύρους αξιολόγησης με την ομάδα των διεθνών δανειστών και έχει εκπληρώσει τους κύριους όρους που απαιτούνται από το Μνημόνιο Συναντίληψης». Η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, ανέφερε, και οι βελτιωμένες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στο νησί, και συνεχάρη τον Πρόεδρο για αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο νέος Πρέσβης της Γερμανίας σημείωσε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε απτή πρόοδο για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε, ανέφερε, την επανέναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για διευθέτηση, οι οποίες είναι βασισμένες στην Κοινή Διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, ως ένα σημαντικό βήμα, και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Είναι σημαντικό, είπε, να διατηρήσουμε τη θετική δυναμική στις συνομιλίες, και ανέφερε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στην υποστήριξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας. Για αυτό τον λόγο, είπε ο κ. von Schoepff, οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφωνήθηκαν από τις δυο πλευρές, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, θα πρέπει να υποστηριχθούν.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον νέο Πρέσβη της Γερμανίας, τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του και ο κυπριακός λαός θα του παράσχουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των υψηλών του καθηκόντων με στόχο την ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Κύπρος και η Γερμανία, πρόσθεσε, αν και όχι τόσο κοντά γεωγραφικά, έχουν, ωστόσο, συναντηθεί επανειλημμένα στον πολιτισμό, την ιστορία και τη διπλωματία. «Οι ιστορίες των εθνών και των λαών μας έχουν συνυφανθεί από τον Μεσαίωνα, όταν Γερμανοί αυτοκράτορες, ταξιδιώτες και πολιτικοί διεθνούς αναγνώρισης επισκέφθηκαν την Κύπρο και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην Κύπρο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου κας Merkel, καθώς και την επίσημη επίσκεψή μου στη Γερμανία τον περασμένο Μάιο, η πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου κατά τα τελευταία 24 χρόνια. Η θερμή και ευγενής φιλοξενία που επιφυλάχθηκε στην αντιπροσωπεία μου και σε μένα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής μου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχουν δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ Roth στην Κύπρο, πρόσθεσε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, προστίθεται στο υψηλό επίπεδο των ανταλλαγών επισκέψεων, πιστοποιώντας την υγιή και στενή συνεργασία που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας.
Για την Κύπρο, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Γερμανία είναι πράγματι ένας πολύτιμος συνεργάτης. Οι υφιστάμενες διμερείς μας σχέσεις, είπε, οι οποίες έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παρέχουν αναμφισβήτητα μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε νέους τομείς, όπου εκτιμούμε ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος, όπως είναι οι τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της άμυνας, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.
Επιπλέον, είπε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγών, όπως το πολύ καθιερωμένο ινστιτούτο Goethe, που είναι κάτι περισσότερο από ένα σημείο αναφοράς της Γερμανίας στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα όχημα για την κοινωνική και την πολιτιστική κατανόηση και επικοινωνία, που υποβοηθεί την ενίσχυση και την εμβάθυνση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και του γερμανικού λαού.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σε κυβερνητικό επίπεδο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη συνεργασία μας στον πολιτικό-στρατιωτικό τομέα, καθώς και τη σημασία που αποδίδουμε στην παρουσία ενός γερμανικού αποσπάσματος, υπεύθυνου για τη Ναυτική Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης της UNIFIL, που έχει τη βάση του στο λιμάνι της Λεμεσού. Η συνεργασία αυτή, που κατέστη δυνατή μέσω της συμφωνίας SOFA (Συμφωνία για το καθεστώς της Δύναμης) στον απόηχο της κρίσης του Λιβάνου το 2006, έχει ακμάσει και αναπτυχθεί. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας και διευκολύνσεων στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας σε περίπτωση επιχειρήσεων εκκένωσης για τον επαναπατρισμό των Γερμανών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέσω της Κύπρου, σε περίπτωση κρίσης, αποτελεί πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της ενισχυμένης συνεργασίας μας στον τομέα αυτό».
Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την ΕΕ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος μου παραμένει η στενή και αποφασιστική συνεργασία μας, με στόχο την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να αναδυθεί πιο σταθερή και πιο ισχυρή και σε θέση να προσφέρει σταθερότητα και ευημερία σε όλους τους πολίτες της και ιδιαίτερα στη νεολαία της.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, με συνολικό στόχο την επιστροφή στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Τρόικα αναγνώρισε τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης και την αποφασιστικότητα της προς αυτή την κατεύθυνση. «Η πρόθεσή μας για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει επίσης σημειωθεί από το Eurogroup, το οποίο επαίνεσε τη συνεχή πειθαρχία των κυπριακών Αρχών στην εφαρμογή του προϋπολογισμού, και συνέβαλε στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που ικανοποιήθηκαν με ασφάλεια το 2013».
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων και παίρνει μέτρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια μεγάλη και πολύπλευρη εκστρατεία έχει ξεκινήσει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μέτρα έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για τη στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Ο δρόμος προς τα εμπρός, τόνισε, δεν είναι εύκολος, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το πνεύμα της ενότητας και ο δυναμισμός για επιτυχία πού έχει επιδείξει ο λαός της Κύπρου, θα επικρατήσουν.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε τα εξής:
«Η άφιξη σας στην Κύπρο συμπίπτει με κρίσιμες συνθήκες στη χώρα μας. Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, εξέφρασα την πρόθεσή μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11 ης Φεβρουαρίου άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη ολοκληρωμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα και ευημερία σε μια επανενωμένη Κύπρο και τον λαό της, και θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της.
Μια λύση που θα διασφαλίζει τις αξίες και αρχές της ΕΕ σε ολόκληρη τη νήσο, με την ενωμένη Κύπρο να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένας σημαντικός σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας, ικανή να πραγματώσει στο έπακρο τη μοναδική προνομιακή γεωγραφική της θέση-γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας – ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και η Κοινή Διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, παραμένει επίσης δεσμευμένη στην υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της αποκατάστασης της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ελπίζουμε ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε τον νέο Πρέσβη της Γερμανίας να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck, στην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο κ. Angela Merkel και στον φίλο γερμανικό λαό θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.