13/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για τα 90χρονα της Ένωσης Νέων «ΤΡΑΣΤ»


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας στην εκδήλωση της ιστορικής λέσχης της Ένωσης Νέων «ΤΡΑΣΤ», με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων από την ίδρυσή της. Η Λέσχη «ΤΡΑΣΤ» είναι ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της Κύπρου και συνιστά την καρδιά της Λευκωσίας, από την οποία ξεκίνησαν τη ζωή και τη δράση τους σημαντικές κοινωνικές, αθλητικές και άλλες πρωτοβουλίες της πρωτεύουσας, αλλά και της Κύπρου.

Είναι μεγάλη και πολύπλευρη η προσφορά της στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες.

Με την ίδρυσή του από μια ομάδα διαπρεπών μελών της κοινωνίας της Λευκωσίας, το 1924, το ΤΡΑΣΤ έφερε μια νέα πνοή στα κοινωνικο-πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το σωματείο πρωτοστάτησε στη διοργάνωση πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ενώ ανέπτυξε και εθνική δράση.

Η δημιουργία του ΤΡΑΣΤ ήταν μια έκφραση του «Λευκωσιάτικου πατριωτισμού», όπως σημειολογικά ανέφερε ο εκ των ιδρυτών του, Ευριπίδης Θεοφανίδης, καταγράφοντας το γεγονός ότι την εποχή της ίδρυσής του, η Λευκωσία μόλις εκινείτο σε ένα κύκλο αποκαρδιωτικής ατονίας στο πνευματικό και αθλητικό επίπεδο. Από τη νάρκη αυτή φιλοδόξησαν να την ξυπνήσουν οι ιδρυτές της Ένωσης Νέων «ΤΡΑΣΤ», και όπως μας διδάσκει η ενενηντάχρονη διαδρομή της, αυτό έχουν πετύχει.

Η πρωτοποριακή δράση του «ΤΡΑΣΤ» άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στη γέννηση της πνευματικής ζωής της Λευκωσίας και στη δημιουργία των φορέων του αθλητισμού που μέχρι σήμερα κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων στο σύνολό τους.

Το 1933, ο Τραστ ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που μετέβη στην Ελλάδα και αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό σε φιλικό αγώνα.

Το 1934, μαζί με άλλες εφτά ομάδες ίδρυσαν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα και το πρώτο επίσημο κύπελλο κατέκτησε ο Τραστ. Τα πρώτα χρόνια πρωταγωνιστούσαν ο Τραστ και ο ΑΠΟΕΛ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα τέσσερα πρωταθλήματα Κύπρου που συμμετείχε τερμάτισε μια φορά στην πρώτη θέση και τις υπόλοιπες τρεις στη δεύτερη, αλλά και το γεγονός ότι και στις τέσσερις διοργανώσεις του κυπέλλου Κύπρου έπαιξε σε ισάριθμους τελικούς έχοντας τρεις κατακτήσεις.

Σήμερα το «ΤΡΑΣΤ» δεν διακρίνεται για τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις του, αλλά αναπτύσσει άλλες σημαντικές κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες. Το σωματείο του ΤΡΑΣΤ φιλοξενεί συχνά σπουδαίες συζητήσεις, διαλέξεις και συνεδριάσεις σημαντικών ιδρυμάτων και προσωπικοτήτων της χώρας για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και την παιδεία και δραστηριοποιείται στην κοινωνική προσφορά και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και φιλανθρωπικών και άλλων ιδρυμάτων.

Με την ευκαιρία των 90χρόνων του «ΤΡΑΣΤ» συγχαίρω θερμά τους παράγοντες, τα μέλη και τους φίλους του. Αποτίνω φόρο τιμής στους ιδρυτές του σωματείου και σε όσους το στήριξαν και το ανέπτυξαν στα 90 χρόνια της ζωής του και εύχομαι άλλα τόσα και περισσότερα χρόνια ανάπτυξης και προόδου.
________________