17/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην 4η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
στην 4η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην 4η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών που διοργανώνεται από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και επικεντρώνεται στο εξαιρετικής σημασίας θέμα της «Ανάπτυξης στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».

Η σημασία του εθελοντισμού και της συμμετοχής σε εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις γίνεται όλο και μεγαλύτερη και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο εθελοντισμός έχει τη ξεχωριστή και μοναδική ιδιότητα να είναι επωφελής τόσο για τα άτομα και τις ομάδες που δέχονται την εθελοντική πρόσφορά όσο και για τα άτομα και τις ομάδες που προσφέρουν εθελοντικά. Η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες αυξάνει την κοινωνική συνοχή, προάγει την ενεργό πολιτότητα και παρέχει ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων από μέρους των εθελοντών.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού έχει συνεισφέρει διαχρονικά πολλά στο εθελοντικό κίνημα. Στις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με την καθιέρωση του θεσμού του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διανοίγονται νέες ευκαιρίες για τη στήριξη του εθελοντικού κινήματος. Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Στην παρούσα συγκυρία η ενθάρρυνση του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού αυξάνει την αλληλεγγύη προς δυσπραγούντες συνανθρώπους μας, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά την ευθύνη του κράτους προς τους πολίτες αυτούς.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του εθελοντισμού διαχρονικά. Κατά την παρούσα σχολική χρονιά έχουν ενθαρρυνθεί τα σχολεία να συνεχίσουν να προωθούν τον εθελοντισμό με μια σειρά από δράσεις, όπως:

(α) Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί ένας εκπαιδευτικός και ένας μαθητής, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για προώθηση θεμάτων εθελοντισμού στη σχολική μονάδα

(β) Τα σχολεία έχουν παροτρυνθεί να εντάξουν στον ετήσιο προγραμματισμό της σχολικής μονάδας τουλάχιστον μια δράση, η οποία να προωθεί τον εθελοντισμό

(γ) Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παροτρύνουμε τα σχολεία μας να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Νεολαία και Εθελοντισμός» που προκηρύσσει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού.

Επιπλέον, σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία και φορείς, θα ξεκινήσουμε πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης που αποκτάται μέσα από εθελοντικές δραστηριότητες και δράσεις του τομέα νεολαίας και γενικότερα μέσα από την ενεργό εμπλοκή στην κοινωνία των πολιτών. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2014-2019.

Ο εποικοδομητικός διάλογος για καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών των οργανώσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη των κοινών μας στόχων. Πιστεύω ότι η σημερινή Σύνοδος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

--------------------