17/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την εβδομάδα οδικής ασφάλειας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για την εβδομάδα οδικής ασφάλειας


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για να χαιρετίσω την έναρξη της ένατης κατά σειρά εβδομάδας οδικής ασφάλειας, η οποία φέτος φέρει τον τίτλο «Τα παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο».

Η οδική ασφάλεια των παιδιών, των νέων, αλλά και των πολιτών γενικότερα, αποτελεί ύψιστη κοινωνική προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο αριθμό αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων στον τόπο μας. Η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της οδικής ασφάλειας και μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης και στην αλλαγή των υφιστάμενων - και πολλές φορές επικίνδυνων - στάσεων και συμπεριφορών στο δρόμο.

Ως Υπουργείο Παιδείας θεωρούμε χρέος μας τη διαμόρφωση μιας σωστής οδικής συνείδησης από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού. Γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε τη συστηματική ενσωμάτωση της κυκλοφοριακής αγωγής στα Αναλυτικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας στην Προδημοτική και στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Μέσω του μαθήματος αυτού αξιοποιούνται οι ευκαιρίες που δίνει η σχολική ζωή, όπως περίπατοι, εκδρομές και επισκέψεις, για βιωματική διδασκαλία και μάθηση. Μέσα από αυτές τις δράσεις, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να βιώσουν συνειδητά βασικές αρχές ασφαλούς διακίνησης πεζών, επιβατών, ποδηλατιστών καθώς και να προβληματιστούν και να δράσουν συλλογικά για τη βελτίωση των συνθηκών διακίνησης.

Επίσης, το Υπουργείο μας αναπτύσσει συνεργασίες με κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η σημερινή, οι οποίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν την οδική συνείδηση και ως εκ τούτου τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Ελπίζουμε, η έγκαιρη προσέγγιση του θέματος, με ενημέρωση και εφαρμογή καλών και απλών πρακτικών από τους νέους, να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για ένα ασφαλές αύριο χωρίς δυστυχήματα.

Επικροτούμε λοιπόν και στηρίζουμε την προσπάθεια της Αστυνομίας Κύπρου και της CNP Ασφαλιστικής για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και στην υλοποίηση των στόχων της ένατης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, καθώς και λιγότερα δυστυχήματα στους δρόμους.

Ας κυκλοφορούμε συνετά και ας αφήσουμε τα παιδιά να μας δείξουν το δρόμο!


-------------------